Karottunderlägg av ullkulor - tovade i tekulor

06 mars, 2019

Ett karottunderlägg med tovade ullkulor är härligt mjukt att ställa tekannan på. Kulorna tovar man i tvättmaskinen i vanliga tekulor, ett snabbt, enkelt och effektivt sätt att tova ull på.

Att tova kan vara både arbetssamt, tungt och svettigt! Det ska gnuggas i det oändliga innan ullen tovat ihop sig ordentligt. Eller så kan man göra det lätt för sig - och låta tvättmaskinen göra jobbet. 

Ett gäng tekulor, en tvättpåse och tillgång till tvättmaskin är allt man behöver. Och så tovull förstås!

Ta en näve ull, snurra ihop den till en kula i handen och tryck in den i en tekula. Det är bra om man snurrar ullen flera varv så att fiberriktingarna korsas många gånger inuti kulan, eftersom ullen då lättare tovar ihop sig. 

Fyll en kastrull med hett vatten och lite diskmedel eller såpa och doppa ner kulan. Vispa lite med den så att ullen blir ordentligt genomblött. Öppna kulan och snurra runt ullen några varv så att det inte bildas några ”skarvkanter” där kulans två halvor möts. 

Gör likadant med så många tekulor som du har. Försök att ta lika stor mängd ull i alla kulorna, så att de blir lika stora och täta när de är klara. Lägg de ullfyllda tekulorna i en tvättpåse och tvätta i maskin, 40 grader. Kör gärna ett ganska långt tvättprogram så att de får bearbetas ordentligt (annars kan man köra två gånger om det behövs.) 

 

Gör likadant tills du har så många kulor du vill ha. Till det här underlägget behövs 25 kulor.

Plocka ut kulorna och trä upp dem på ett ullgarn i en lång rad. Lägg sedan raden i sick-sack som på bilden. Dra åt ordentligt så att kulorna ligger tätt och jämnt mot varandra. Sy ihop raderna från andra hållet, fram och tillbaka varannan rad tills du kommer tillbaka till början. Knyt ihop och göm ändarna genom att trä tillbaka dem in i ullkulorna. Nu har du ett färdigt underlägg.Trustpilot