Tovade snögubbar

29 november, 2023

Så söta att man nästan smälter… Tovade i ull klarar vinterns klassiska snögubbe även värmen från en sprakande brasa i ett julpyntat vardagsrum. Men också kylan utomhus på dörrkransen.

Snögubben är en av vinterns klassiska symboler. Med två eller tre kulor i fallande storlek. Ögon, mun och rockknappar av stenar och en näsa av en morot - det är så han ska se ut! Kanske får han också låna en halsduk inifrån värmen.

De här ullfiltade snögubbarna är filtade runt två cellplastkulor med hjälp av filtnålar. Filtnålarna har små, små hullingar som kopplar fast i ullens fibrer och drar dem med sig ned i nålens riktning. Med filtnålar kan man filta ull med mycket fina detaljer, som till exempel dessa snögubbar med näsa, ögon och mun av svarta små prickar. 

Börja med att svepa in kulorna i vit eller naturfärgad ull. Linda ullen runt kulan i lite olika riktningar, så att ullens fibrer korsas. Linda ullen ganska tätt mot kulan och börja sedan att filta fast den genom att sticka en filtnål upprepade gånger genom ullen och rakt in i kulan. Ju längre du håller på desto tajtare filtas ullen fast mot kulan. 

Om du märker att ullen är tunnare på vissa fläckar är det bara att fylla på där det behövs.

Filta fast ett lager ull runt två kulor av olika storlek, en till kropp och en till huvud.

Lägg sedan ihop kulorna tätt mot varandra och vira ett lager ull runt det som ska bli halsen.

Filta sedan fast ullen i både den stora och den lilla kulan, så att de sammanfogas. Fyll på med ull allt eftersom så att kulorna verkligen filtas ihop.

En bit orange ull får bli morotsnäsa. Sno ihop en liten tuss och filta ihop med filtnålen. Använd en filtplatta av skumplast som underlag så att du inte sticker dig i fingrarna, det är dessvärre väldigt lätt att göra ändå och nålarna är extremt vassa!

Fortsätt att forma den orange ullen medan du sticker nålen och på så vis filtar ihop ullen hårdare, men lämna den lösare i änden som ska fästas mot huvudet.

Placera näsan där du vill ha den och stick genom näsan och in i kulan med filtnålen. På så vis filtar du fast näsan på plats.

Nu är det dags för de svarta prickarna som ska bli ögon, mun och rockknappar. Lägg en liten bit svart ull där du vill ha din prick och stick nålen upprepade gånger just där, snurra sedan ullen runt kanterna och filta fast den till en rund prick. 

Filta likadana prickar i en lång rad som mun, och två större till ögonen. Även knapparna får bli något större.

En halsduk klipper man till ut en bit tjockt filtband. Knyt fast halsduken med en enkel knut. Om du vill kan du filta fast den lite lätt också, så att den inte riskerar att blåsa bort ifall snögubben ska hänga utomhus.

Även en bit garn för upphängning filtar man fast på samma sätt, ta gärna en liten tuss vit ull över garnet så att det verkligen filtas fast, eftersom snögubben ska hänga i garnet. 

Häng i granen, eller en dörrkrans. Snögubbarna klarar även snöovädret utomhus! 

Men de smälter inte heller i värmen inne.Trustpilot