Spetsmönstrade ägg till påskriset

11 mars, 2020

Spetsmönstrade ägg i lufttorkande lera blir en fin dekoration i påskriset. Ett perfekt påskpyssel för både vuxna och barn.

Äggformen anses av många konstnärer och formgivare vara en av de mest klassiskt vackra. Och så här års är den högaktuell. Ägget symboliserar nytt liv, livets återkomst och har blivit en symbol för påsken, trots att de är lika aktuella i vår kost året runt. Därför är den given som dekoration i påskriset. Ägghängen i vit lera med ett guldfärgat, präglat spetsmönster blir en söt dekoration och ett kul påskpyssel för både barn och vuxna.

En vanlig, rund pepparkaksform är perfekt att forma om till en äggformad. Försiktigt men bestämt böjer man den med händerna till en äggform. 

Kavla ut den lufttorkande leran på ett bakplåtspapper, cirka 5 millimeter tjock. Lägg sedan på en spetsduk och kavla ned den i leran. Dra försiktigt bort spetsduken. Ta ut äggen med pepparkaksformen och ta ut hål för upphängning med ett vanligt sugrör. Lägg äggen att torka något dygn.

Måla sedan guldfärg i spetsmönstret. Direkt efter att färgen fyllt upp mönstret torkar man bort överflödig färg med en tvättsvamp. dra svampen försiktigt över ytan så att färgen stannar kvar i mönstret, men de andra ytorna blir rent vita igen. 

 

Låt färgen torka innan du trär i ett guldband i hålet och hänger upp.Trustpilot