Skrynklig skärm av tvättbart papper

19 april, 2023

Skrynklor är snyggt! Vackert oregelbundet rynkat blir skrynklorna en dekorativ effekt. En lampskärm av tvättbart papper kan skrynklas som du vill efter några varv i tvättmaskinen.

En viss sorts skönhet kommer sig bara med tiden. Patina som inte går att påskynda, likt en långsamt växande ek… Medan andra veck går att ordna i en handvändning. Som de snygga skrynklorna man kan få fram i det här pappret - med hjälp av tvättmaskinen, faktiskt!

SnapPap är ett pappersmaterial med inblandning av plast, vilket gör det tvättbart. Och i blött tillstånd också enkelt att skrynkla till och forma som man vill. Eftersom pappret är ganska styvt i torrt tillstånd är det också enklare att hantera när det är fuktigt, och det går alldeles utmärkt att sy i det.

Börja med att klippa till en bit papper som räcker runt din ringstomme. Glöm inte att räkna med sömsmån. 

Tvätta sedan pappret på ett snabbprogram i tvättmaskinen, tvättmedel behövs inte. Medan pappret är fuktigt är det enklare att hantera och det är då man passar på att sy fast det på ringstommen. Börja med att sy ihop pappret till en tub med en raksöm. Sy inte hela vägen på ena sidan, utan lämna ett litet sprund på några centimeter i slutet av sömmen.

Sen är det dags att klippa jack för de fyra ekrarna i den övre ringen. Börja med att klippa ett jack mittemot sömmen, det faller sig naturligt när pappret är vikt på mitten. 

Vik sedan pappret så att sömmen och det klippta jacket ligger över varandra, då får du automatiskt markering var de andra jacken ska klippas för att dela tuben i fyra lika långa delar.

Vänd tuben ut-och-in och vik papprets kant runt ringen. Sy fast. 

Det är lite meckigt med ringen i symaskinen, men det går!

Sy sedan fast den nedre ringen på samma sätt med symaskin.

Skrynkla till pappret medan det fortfarande är fuktigt, låt torka.

Montera ihop en lampsladd med en lamphängare av rätt dimension för din skärmring (E27) och glöm inte dragavlastare eftersom skärmen ska hänga i sladden. Häng upp lampan där du vill ha den.Trustpilot