Nyckelring med ekollon i läder

25 september, 2019

Snart är det dags att samla ekollon om man vill få dem att gro i vas under vintern. Ekollon är något av en höstsymbol - och en vacker sådan! Ett ekollon i läder blir ett fint hänge i nyckelknippan.

Börja med att skissa upp en enkel siluett av ett ekollon. I naturen kan de se ut på många olika sätt, och stiliserade om möjligt ännu fler, så det är en god idé att börja med att skissa på et papper. När man är nöjd med siluetten klipper man ut den ur pappret och använder som mall på lädret. Det här ekollonet mäter cirka 7 centimeter och känns lagom stort till en nyckelknippa.

 

När man vill prägla, punsa eller på annat sätt göra mönster eller avtryck i läder är det en god idé att först fukta lädret ordentligt. Blöt igenom en vanlig kökssvamp med vatten och stryk den över läderbiten du tänkt använda. I det här fallet är det idealiskt att använda spillbitar som blivit över och inte räcker till några större projekt. Har man inga sådana hemma går det att köpa spillbitar till ett lägre pris. 

När lädret är genomfuktat tar man ett litet kuljärn (ett mönster- och modelleringsjärn med en liten kula i toppen, ungefär som en kulspetspenna utan färg) och ritar runt ekollonmallen. Lyft bort mallen och rita hattens gränslinje samt rutorna på hatten på fri hand.

Klipp ut ekollonet med en lädersax, det är enklare att använda sax än kniv när man ska ta ut siluetter med många svängar.

 

För att fästa själva nyckelringen behöver man förstärka hålet i lädret med en öljett. Med hjälp av en kombinerad hål- och öljettång tar man först hålet och klämmer sedan fast öljetten. 

 

När man arbetar i tjockt läder är det något enklare att ta hålet med tången medan lädret fortfarande är fuktigt, annars krävs ganska starka nypor för att ta hål genom tjockt läder.

Lägg sedan det färdiga ekollonet att torka med rätsidan mot ett plant underlag och en lite vikt ovanpå så att ekollonet torkar plant. När lädret är helt torrt trär man i en nyckelring och fäster nycklarna på knippan.Trustpilot