Silverarmband med runda länkar och stavlås

24 juni, 2020

Från en bit silvertråd till färdigt armband är vägen faktiskt inte särskilt lång. Allt som krävs är några få moment av grundläggande silversmide, som man kan utföra hemma i sitt eget kök.

Att tillverka sina egna smycken är en hobby många av oss delar. Materialen och metoderna är nästan outtömliga och även det klassiska silversmidet med äkta silver kan man ägna sig åt som hobby. 

Ett armband med olika stora länkar och ett stavlås tillverkar man av silvertråd i två olika dimensioner. Du behöver ungefär 0,5 meter 1,5 mm tjock tråd, och lika mycket av 2 mm tjock tråd. 

För att kunna forma tråden till runda länkar måste man först glödga den mjuk. Lägg tråden på en lödplatta eller ett keramiskt eldfast underlag och hetta upp tråden så att den glöder med hjälp av en gasbrännare. Tråden behöver precis bli glödande, men ska inte börja smälta eller deformeras. Så snart tråden ändrar färg drar man lågan vidare längs tråden tills hela tråden glödgats. Låt tråden ligga kvar tills den svalnat. 

Ta en penna (till den tunnare tråden) och vira tråden runt pennan som en spiral med täta varv. 

Den tjockare tråden virar du likadant runt en tjockare penna eller en rundstav. Spara 6 centimeter av den tjockare tråden till ett stavlås. 

Såga rakt över trådarna i spiralen med en guldsmedssåg, då lossnar ring efter ring ur spiralen.

Böj ihop de mindre ringarna så att skarven slutet tätt. Lägg ett par ringar i taget på lödplattan, spraya på lite flussmedel. Flussmedlet förhindrar silvret att oxidera och bli svart när det hettas upp, vilket i sin tur gör att det blir möjligt att löda ihop skravarna. Klipp av en millimeterlång bit av ett vekt silverslaglod och placera den lilla biten med kontakt mot skarven, spraya på lite flussmedel till.

Tänd gasbrännaren och rikta lågan rakt mot skarven och den lilla biten silverslaglod. Silverslaglodet ska nu smälta och få skarven att lödas ihop. Direkt när du ser att lodet smält tar du bort lågan ifrån ringen. 

Löd ihop alla småringarna och löd sedan fast en liten ögla i mitten på en fyra centimeter bit rak tråd så att det blir ett stavlås.

Nu är det dags att börja löda ihop de små ringarna med de stora till en kedja. Trä i två små ringar i en stor och löd ihop den. Fortsätt sedan att löda ihop ringarna tills du fått en lagom lång kedja.  Intill stavlåset i änden löder man fast låset med två små ringar, så att man enkelt kan dra staven igenom en stor ögla i andra änden.

Om man vill kan man göra hela kedjan assymetrisk genom att ibland löda ihop flera små ringar istället för varannan stor och varannan liten.

När allt är färdigt löser du upp en påse vanlig citronsyra i vatten i en liten kastrull. Låt armbandet sjuda i citronsyran tills all svart oxid kokat bort. 

Om lödningen bildat lite ojämna och fula skarvar filar man bort det med en liten nålfil.

Polera sedan smycket med blankt och glansigt med en dremel och en polerpasta avsedd för glanspolering av silver.

Tvätta till sist smycket med vanligt diskmedel och ljummet vatten. Kontrollera om du är nöjd med resultatet eller om du vill fila och polera mer. Trustpilot