Grytlappar av gamla jeans

12 juni, 2024

Gamla utslitna jeans är perfekta till alla tänkbara olika återbruk. Snyggt slitna bakfickor blir perfekta som grytlappar till grillsäsongen.

Gamla jeans slits snyggt, men ibland är de så slitna att de inte längre går att bära, inte ens som shorts. Men släng dem inte för det! Jeanstyg, slitet eller ej, är ett fantastiskt material till alla tänkbara återbruk! Till sommarens snyggaste grytlappar och karottunderlägg, till exempel.

Klipp ut kvadratiska bitar ur jeansen, bakfickorna blir snygga till exempel. Om du kan få ut fyra lika stora kvadrater ur dina slitna jeans blir det ett par grytlappar. I annat fall kan man ta ett nytt jeanstyg till ena sidan av grytlappen. 

Klipp sedan ut lika stora kvadrater grillfoder, en eller två till varje grytlapp beroende på hur tjocka du vill ha dem, och beroende på hur stark symaskin du har tillgång till.

Nåla ihop lagren och sy sömmar med samma färg på tråden som dina jeans har, oftast är det en gul eller orange tråd i sömmarna. Följ sömmarna så att grillfodret sys fast. 

Om du använder två fickor - en på varje sida - kanske du inte vill att sömmen från ena sidan ska slå igenom till den andra sidan. Sy då istället fast ett lager tunn bomullsdomestik på baksidan av varje del, och sick-sacka sedan ihop det två delarna.

Klipp långa remsor som kantband av jeansbenen. Försök att klippa dem så långa som möjligt, oftast är det enklast att klippa på diagonalen för att få ut så långa remsor som möjligt.

Sy fast remsan räta mot räta runt om, vänd och vik in kanten på remsan enligt samma princip som när man syr fast ett snedslåband. Pressa med strykjärn så att du får vecken raka och sy sedan fast med en söm ett par millimeter från den pressade kanten. Låt bandet fortsätta ut och sy en ögla av änden som du fäster med sick-sack. Trustpilot