Full galopp på sommarängen

10 juli, 2024

Tiden när vi lekte med kottar må vara förbi. Men trähästen är en riktig klassiker, väl värd att damma av när sommarlediga barn blir sugna på pyssel!

När skärmtiden tagit slut och badstranden inte lockar är det kanske dags att damma av en gammal klassiker - trähästen! 

I generationer har vi älskat dem, älskat att bygga och älskat att leka med. Trähästen finns säkert i lika många versioner som familjer, och det här är bara en av dem i lite mindre storlek. Perfekt för stor och liten att snickra och pyssla ihop tillsammans!

Vi har använt glasspinnar, träspatlar, en trälist (15x21 mm) och en halvstav (20 mm) till hästens kropp.

Börja med att såga till bitar av trälisterna, en till varje kropp. Cirka 10 centimeter är kroppen till våra hästar. 

Såga också till ett huvud cirka 4 centimeter av samma list. 

För att hästen ska bli lite rund sågar man också till två sidor av halvstav till varje hästkropp. Fila lite med sandpapper på kanterna så att de blir mjuka. Borra ett litet hål, 3-4 mm i diameter bak på hästens mittenlist där svansen ska sitta.

Sen är det dags att klippa till ben, hals och öron av träspatlar och glasspinnar. Av glasspinnarna klipper man till ben och öron, en glasspinne räcker bra till ett öra och ett ben. Fyra ben och två öron behövs ju som bekant till varje häst.

Till halsen klipper man till två bitar av träspatlarna, cirka 8 centimeter långa. 

Limma sedan ihop huvud, hals och kropp först av allt, låt limmet torka innan du fortsätter.

Sen är det dags för ben och sidor. Limma fast benen mellan mittenlisten och sidans halvstav. Medan limmet torkar kan du dra ihop delarna med ett snöre eller gummisnodd så att de hålls i tryck medan limmet torkar.

Limma sedan fast öronen.

Nu är det dags att måla hästen. Här är det bara fantasin som sätter gränserna!

Man och svans tillverkar man av broderigarn. Vira garnet runt en bit kartong så blir det enkelt att klippa många lika långa bitar. Det kan bli fint att blanda flera olika färger i samma man och svans. Limma sedan fast det som ska bli man på en träspatel som på bilden. Kontrollera att träspateln är lagom lång för hästens hals. 

Limma sedan fast spateln med manen ovanpå de två spatlarna som är halsen.

Svansen knyter du ihop alla bitarna vikta på mitten. Häll lite lim i det borrade hålet baktill på hästen och pressa in garnet som du knutit om svansen med. Använd en tunn virknål till exempel för att trycka in garnet i hålet.

En häst man ska rida på behöver ju naturligtvis en sadel! En spillbit läder blir perfekt att klippa ut både sadel och en smal remsa stigläder. Själva stigbygeln böjer man till av en liten bit ståltråd och limmar fast i ändarna av stiglädret. 

Limma sedan fast både stigläder och sadel på hästens rygg. Sen gäller det bara at ha tålamod att vänta på att limmet torkat innan man svingar sig upp i sadeln och ger sig ut på sommarängarna!Trustpilot