Snödroppar av crepepapper

02 mars, 2022

Nu börjar det. Fåglarna kvittrar, taken droppar och de första vårblommorna börjar titta upp. Med inspiration från dessa kan man tjuvstarta våren med snödroppar av crepepapper.

Crepepapper av lite tjockare kvalitet har en typisk hårt hopskrynklad struktur som gör det perfekt att tillverka pappersblommor av. Pappret går tack vare sin karaktäristiska struktur lätt att forma i organiska former och inte bara vika som vanliga platta papper. 

Man börjar oftast inifrån blommans mitt och arbetar sig utåt när man tillverkar pappersblommor. Titta på hur de verkliga blommorna ser och försök efterlikna naturen så bra du kan. Eftersom snödroppar har en karaktäristisk form med tre yttre kronblad över en kulformad mitt så börjar vi med att klippa till en liten bit papper som ska bli blommans inre blad.

För att få ytterkanten på de inre bladen lite vågig klipper vi med en mönstersax längs ena kanten av den pappersbit som sedan ska viras några varv runt en liten vaddkula.

Som stjälk använder man en rakdragen blomstertråd, den är helt rak, men enkel att böja precis som man vill. Trä på en liten vaddkula längst ut på blomstertråden och böj tråden runt så att kulan sitter fast i änden av tråden.

Måla lite lim på vaddkulan och rulla in den i det vita crepepappret som du klippt till. Vrid ihopöverkanten på pappret, klipp eventuellt bort lite överskott om det blir för tjockt och limma lite så att det håller ihop.

Klipp till kronbladen till snödropparna genom att klippa remsor lagom breda att tre remsor precis överlappar varandra över mittkulan.  Klipp ändarna med en rundad spets som på bilden.

Måla lite lim på tre kronblad och limma på dem på mittenknoppen. Låt limmet torka.

Vira in den sista biten av mittenknoppens papper med en grön floristtejp. Floristtejpen blir självhäftande och liksom kladdig när man sträcker ut tejpen. Sträck och vira tejpen vidare hela vägen ner längs blomstertråden som alltså bildar blommans stjälk.

Klipp långa blad av grönt crepepapper, klipp en rundad spets på varje blad och vik det dubbelt längs papprets egen veckriktning. Längst ned på stjälken virar du till sist fast ett, två eller tre gröna blad. 

Forma kronbladen med fingrarna som du vill ha dem, när snödroppar slår ut har de kronblad som ser ut som en utstående balettkjol eller krinolin. Böj övre stjälken så att dropparna hänger nedåt. 

Ställ i en vas - men glöm att vattna!Trustpilot