Tvålkopp i betong

01 juli, 2020

Tvätta händerna! Uppmaningen som blivit vårens mantra och som gäller än… Så varför inte göra det med stil? Med hemgjord tvål, på en tvålkopp i betong.

Att tillverka egna gjutformar av vanliga köksförpackningar är ingen dum idé. Med hjälp av en urdrucken juicetetra av lite större modell, några sugrör och en bit lera fixar man en gjutform för en tvålkopp i betong, med praktiska och dekorativa avrinningsrännor i. 

Diska ur en lagom stor tetra och klipp ned den så att kanterna bara blir något högre än vad du behöver.

Kavla ut en bit lufttorkande lera, ett par centimeter tjockt. Se till att kavla jämntjockt, ta tex hjälp av två trälister som distanser när du kavlar. Lägg tetran ovanpå och skär ut efter formens botten. Lägg ned den utskurna leran i tetrans botten.

Klipp till bitar av sugrör precis lika långa att de passar i formen. Tryck ned sugrören i leran ungefär till hälften och med jämna mellanrum.

Använd två handtvingar för att hålla ihop formen så att den inte bågnar när du fyller i betongen. Leran bör inte hinna torka innan du gjuter.

Blanda till betongen med vatten enligt anvisningarna på förpackningen. Häll ned i formen och knacka försiktigt på den så att eventuella luftbubblor flyter upp till ytan.

Låt betongen brinna i minst ett dygn innan du river sönder tetraförpackningen och plockar ut tvålkoppen. 

Om tvålkoppen har vassa kanter kan man slipa bort det med ett våtslippapper medan betongen fortfarande är fuktig.Trustpilot