Stolssitsar av naturgarvat läder

28 juli, 2021

Som pricken över i är stolssitsarna av naturgarvat läder. En enda söm runt kanten som dekoration är allt som behövs!

Klassiskt, naturligt och så snyggt är det naturgarvade lädret. Det åldras med värdighet och den som inte har något emot patina kommer tycka att det bara blir snyggare när det fått lite fläckar och skavanker efter några års användning.

De franska tolixstolarna i plåt som blivit så vanliga i svenska kök på senare år måste nästan kompletteras med en sits. Inte minst för att plåt kan kännas kallt att sitta på utan en sits. Och den lilla upphöjda kanten håller också sitsen på plats.  

Börja med att rita upp ett mönster för den stol din sits ska passa till. Rita på ett tunt mönsterpapper så är det enkelt att se att man ritar rätt. Klipp ut mönstret och rita av det på lädret, klipp ut med lädersax. Markera en linje ett par millimeter från kanten med hjälp av ett falsben med kantpolerare. 

Med hjälp av en lädersporre som du drar i det markerade spåret får du små markeringar i lädret med jämna mellanrum där du ska göra hål för sömmen. Använd en syl för att göra hålen. 

Sömmen syr man med en vaxad lintråd. Fäst en nål i varje ände av en bit lintråd. Om man snurrar upp fibrerna och sticker tillbaka nålen kan man fästa nålen så att man inte tappar den när man syr. Fäst en nål i varje ände av tråden. 

Sy med en så kallad sadelmakarsöm. Då trår man tråden från båda håll genom varje hål. Tråden kommer att löpa som i 8-or. Dra åt tråden, genom att dra i båda ändarna efter varje hål.

När tråden tar slut fäster man den genom att bara sticka ned den övre nålen, gör en knut på baksidan och sy trådarna under stygnen på baksidan, som på bilden nedan. På så vis kan man skarva sömmen utan att det syns på rätsidan.  

Färdig! Stolssitsen håller i många år och kommer bara att bli vackrare med tiden.Trustpilot