Som svampar ur jorden - höstens finaste dekorationer?

14 september, 2022

Sopp, skivling eller kremla? Nu är det svamptider, men kom ihåg att alla svampar inte är ätliga - somliga är bara ögongodis.

Den som givit sig ut i svampskogen i år har kanske blivit en aning besviken. Årets skörd har på många håll mer eller mindre uteblivit. Men man kan ändå hämta inspiration från svampskogen till höstens dekorationer.

Vi har använt oss av ett halvlinnetyg till foten, filt i höstfärger till hattens undersida och blandade mönster från Tildatyger till hattens ovansida. Det blir fint att mixa och matcha färger och mönster så att ingen svamp blir den andra lik!

Om du vill kan du självklart sy svamparna med mönster som du klipper på fri hand och verkligen låta alla svamparna växa fram helt fritt i olika former också. Är du lite osäker kan du skriva ut och använda mönstret här;

Klipp ut alla delarna, mönstret till foten behöver en sömsmån läggas till. 

Man syr svamparna i två delar  - en hatt och en fot - som man stoppar med polyestervadd var för sig innan de sist av allt sys ihop.

Hattens undersida klipper man upp med ett rak snitt i mitten, för att den ska kunna vändas rätt när ovansida och undersida sytts ihop.

Eftersom ovansidan ska vara lite fylligare och klipps som en större rundel än undersidan behöver den rynkas ihop.

Sy enkla och långa stygn som löper upp och ned genom tyget runt hela kanten och dra sedan ihop så att kanten rynkar sig.

Nåla fast med rätsidan mot undersidan och sy fast runt om. 

Vänd och stoppa hatten med polyestervadd. 

Svampens fot syr man ihop av två delar linne- eller halvlinnetyg. Lämna ovansidan öppen. Vänd foten rätt och stoppa med vadd.

Vissa svampar har en ring, som en krage högt upp på sin fot. Den kan man återskapa på några av svamparna. Klipp en remsa av linnetyget, cirka 3-4 centimeter bred och sick-sacka kanterna. Sy fast remsan i veck runt om foten. 

Sy ihop hatten på undersidan för hand och sy sist av allt fast foten mot hatten. Tänk på att foten bör vara ganska hårt stoppad men inte mer än att du kan vika in överkanten en bit samtidigt som du syr fast foten mot mitten på hattens undersida. Fäst trådarna och klipp av. 

Dekorera med svamparna på matbordet, i ett fönster istället för en blomma eller lägg en svamp på varje tallrik när du dukar upp för höstens mustiga grytor.

Om du får lite filt över kan det vara fint att klippa till några höstlöv - eller en servettring där de mötande ändarna formar ett löv.Trustpilot