A5 fodral i läder

11 januari, 2017

Ett skissblock borde man alltid ha med sig – överallt. Så att man snabbt kan plita ned alla nya idéer som dyker upp i vardagen. Lite roligare och lite snyggare blir blocket i en rejält läderfodral.

Du behöver:
Läder
Allim
Rullkniv
Stålvinkel
Skärmatta eller något okänsligt material att skära på
Gaffelmejsel
Hammare eller gummiklubba eler råhudsklubba
Hörselskydd
Sadelmakarnålar
Vaxad lintråd
Falsben och kantpolerare
A5 block

Gör så här:

Mät upp ditt block och markera på en bit läder. Tänk på att det behövs lite extra mån för att man ska kunna vika ihop fodralet. Till ett A5 block är 23 cm x 37 cm lagom. Skär ut med en rullkniv. Använd stålvinkeln som stöd så är det enkelt att skära rakt och enkelt att mäta upp räta vinklar. Skär också till två trianglar med ett hörn i 90 graders vinkel. Se bild nedan. Tänk på att den ena ska vara spegelvänd så att rätt sida av lädret hamnar utåt.

För att få ett riktigt tjockt läder att formas helt platt och också kunna vika det på mitten behöver man fukta lädret och sedan lägga det i press. Ta en vanlig hushållssvamp och fukta med vatten. Dra sedan svampen på lädrets råa sida så att hela läderbiten blir jämnt fuktad. Vik ihop fodralet som det ska vara sedan och lägg det under till exempel en tung bok. Fukta även sidotrianglarna och lägg i press så att de blir helt platta.

När lädret torkat limmar man fast sidotrianglarna som på bilden nedan. Tänk på att ta så lite lim som möjligt, det ska bara hålla lädret på plats när man ska sy.

Med ett falsben och kantpolerare markerar man en linje parallellt med ytterkanten där man sedan ska sy. Se bild nedan.

Slå sedan hål längs kanterna runt om hela fordralet med en gaffelmejsel. Tänk på att det är viktigt att använda hörselskydd när du slår!

Nu är det dags att börja sy. En sadelmakarsöm är en söm man syr med en nål fäst i varje ända av tråden. Sedan sy man så att tråden löper som 8-or. Alltså, genom varje hål trär man en nål från båda sidor. Efter varje stygn drar man åt ordentligt. Fäst trådarna på insidan genom att sy dem under tidigare stygn en liten bit.Trustpilot