Till alla-hjärtans-dag…

27 januari, 2021

Handskrivna kort och brev går en ny vår till mötes. Ett hjärtformat kuvert med en litet handgjort smycke inuti blir en fin gåva till alla-hjärtans-dag och någon du bryr dig om.

När vi inte kan mötas och kramas blir de handskrivna korten och breven ny hårdvaluta. Julen 2020 slog rekord i antal julkort som skickades. Alla-hjärtans-dag är ett utmärkt tillfälle att skicka en liten hälsning till dem man håller av.

Det här kortet är inte bara ett kort, utan ett kuvert med ett litet handgjort smycke inuti.

Ett litet hjärta av äkta silver löder man ihop av två bågformade bitar silvertråd. Börja med att böja till tråden och såga av den i en sned vinkel så att bågarna passar ihop som ett hjärta. Man kan även klippa av tråden med en avbitare och sedan fila ändarna så att de passar mot varandra.

Klipp små bitar silverslaglod, spraya på keramiskt flussmedel och löd ihop med hjälp av en minigasbrännare. Ett eldfast underlag behövs också när man löder silvret.

När silverhjärtat svalnat filar man bort överflödigt lod med små diamantfilar. Polera sedan upp ytan med en dremel eller liknande verktyg och en polerskiva. 

Fäst hjärtat på en färgad resårsnodd och knyt så att armbandet sitter tajt men inte spänner. 

Kuvert och kort är roligt att tillverka själv. Ett hjärtformat kuvert som man syr ihop blir ett litet annorlunda sätt att paketera in armbandet på. Till ena sidan av kuvertet använde vi ett pergamentpapper som ser lite gammaldags ut och har lite struktur. Klipp ut en hjärtform ur pappret och skriv adressen med klassisk kalligrafipenna. 

Andra sidan av kuvertet klippte vi ur ett akvarellpapper som först fått ett hjärtmönster med akvarellfärg och maskeringsvätska. Börja med att måla hjärtan med maskeringsvätskan. Där du målar vätskan kommer akvarellfärgen senare inte att fästa, utan ytan lämnas vit. 

Låt maskeringsvätskan torka innan du målar över med akvarellfärg. 

Låt färgen torka helt innan du drar bort maskeringsvätskan, som nu bildat silikonliknande fält. Klipp sedan ut en hjärtform efter samma mall som du använde till kuvertets adress-sida.

Klipp även ut ett mindre hjärta ur akvarellpappret, klipp små jack i sidorna för att fästa armbandet på det. 

Sy ihop de båda sidorna av kuvertet med en vanlig symaskin. Lägg in hjärtat med armbandet som du också kan skriva ett litet meddelande på.Trustpilot