Egna formar till pepparkakshuset

09 november, 2022

Snart är det dags att baka pepparkakshus. I år har vi bytt det vanliga brutna taket mot ett med trappstegsgavlar. Och formarna tillverkar du på egen hand av tunn bleckplåt.

När det vankas pepparkaksbak är det roligt med nya formar. Gubbe, gumma, gris, stjärna och hjärta kan få sällskap av nästan vad som helst när man böjer till sina egna pepparkaksformar. 

En form för ett hansahus med trappstegsgavlar gör själva bakandet lekande lätt och man kan vinka adjö till skrynkliga pappersmönster som härsknat sedan de användes senast. 

Det här huset har två sidor och två trappstegsgavlar men saknar tak för att man istället ska kunna använda huset som ljuslykta på bordet med en liten led-ljusslinga och änglahår inuti. För att göra bakandet riktigt smidigt tillverkar man också en liten form för både dörr och fönsterrutorna. 

Tunn bleckplåt är perfekt att tillverka sina egna pepparkaksformar av. Plåten klipper man först i 2-3 centimeter breda remsor. För att ge de tunna remsorna lite mer stabilitet samt för att man inte ska skära sig på formarna behöver man sen vika ned ena sidan cirka en halv centimeter. Både klippning av remsor och vikning av kanten är de två moment som är svårast (och tråkigast) att utföra med vanliga handverktyg, så om man har en plåtverkstad i närheten kan man be att få plåten klippt i remsor och vikt längs ena kanten på en verkstad. Annars använder man en vanlig plåtsax och klipper till remsorna. Använd sedan något rakt, hårt och oömt att vika kanten mot. Det kan vara ett städ, ett flackjärn eller en vass kant i 90 grader på en hård träbit. Knacka först kanten i 90 grader mot kanten. Vänd sedan plåtremsan och knacka den dubbelvikt.

Rita upp ett mönster på vanligt papper. Böj sedan plåtremsan efter mönstret med hjälp av flacktång och/eller rundtång beroende på vilka former mönstret har. 

Klipp av plåtremsan med ett överlapp på några centimeter för skarvens lödning. Där remsorna överlappar varandra kan det vara bra att klipp bort ena ändens dubbelvikning. 

Stryk på lite flussmedel där plåtarna ska lödas ihop. Flussmedlet hindrar metallen från att oxidera så att det går att löda ihop ytorna med lödtennet. Kläm ihop fogen som den ska vara med en klämma och värm upp en lödkolv.

Lägg lödtennet vid skarven som ska lödas ihop och värm först underifrån mot plåten med lödkolven. Värm sedan så att lödtennet smälter och dra ut det längs skarven. Tänk på att metallen kan bli varm så att du inte bränner dig.

Låt fogarna svalna helt innan du diskar av formarna och kan starta pepparkakshusbaket.Trustpilot