Silverhalsband med två ringar

15 maj, 2024

Två sammanlänkade ringar blir ett fint halssmycke till sommaren. Kanske som present till en skolavslutning, mors dag eller studenten?

Enkelt och stilrent blir halsbandet med två sammanlänkade ringar av äkta silver. Fastlödda direkt i mitten av en silverkedja hålls kedjans lås också på plats i nacken så att man slipper lås som halkar snett och hamnar fel.

Börja med att välja längd på din halskedja. Här har vi använt en kedja som är 50 centimeter lång. Klipp av kedjan på mitten och plocka bort den länk som klipptes av. 

Till de stora länkarna har vi använt en 2 mm tjock tråd, 10 cm lång räcker till två ringar. Börja med att mjukglödga tråden. Lägg den på en lödplatta eller annat eldfast underlag och hetta upp den med hjälp av en gasbrännare tills hela tråden glöder. Det ska dock inte smälta! Låt tråden svala och linda den sedan runt en rund penna eller en bit tunn rundstav så att du får två ringar. Om man snurrar en tråd runt en rundstav till en lång spiral, kan man sedan såga ett rakt snitt över spiralen och få en massa lika stora ringar. Såga itu dina ringar enligt samma princip om du vill ha dem lika stora. 

Börja med att löda ihop den ena ringen. Se till att de sågade ändarna i skarven ligger mot varandra och har kontakt. Lägg ringen på en lödplatta och pensla eller spraya på lite keramiskt flussmedel på fogen. Klipp en ca två mm lång bit av ett vekt silverslaglod och lägg på ringen där fogen är. även lodet behöver penslas med lite flussmedel. Rikta gaslågan mot fogen och lodet tills det smälter. Lodet smälter först ihop till en liten kula och dras mot värmen, så rikta lågan mot fogen tills lodet smält ut och fogen är sammanlödd.

Låt ringen svalna (om man inte har så mycket tålamod kan man ta den med en tång och doppa i kallt vatten) och lägg den sedan på ett flackjärn. Smid med många små slag på ringen tills den blivit lite med platt.

Länka samman ring två med ring ett och böj ihop fogen så att sågytorna i ringen möter varandra och ha kontakt. Lägg ringarna på ett eldfast underlag och löd ihop fogen på ring två på samma sätt som på ring ett.

När ringarna svalnar smider du även ring två lite plattare.

Fila lite på ringarna med en liten fil, och polera den sen med en smärgelpinne tills du fått den ytfinish du vill ha. 

När silvret hettas upp bildas svart oxid på ytan som man behöver ta bort. En hel del av det har du säkert redan filat och polerat bort, men det brukar vara lite rester kvar inuti ringarna som man vill putsa bort. Ett miljövänligt sätt är att lösa upp lite vanlig citronsyra i vatten i en liten kastrull och sedan låta silvret kokas vitt i citronsyran. Vitkoka ringarna några minuter innan du fortsätter arbetet.

Nu är det dags att fästa de sammanlänkade ringarna i själva kedjan. Det gör du med en 0,5 mm tjock tråd. Detta moment är det pilligaste, så det är bra att man fått öva lite på lödningen tidigare. trä tråden igenom sista länken i kedjan och böj till den till en lagom stor ring att rymma på ring och kedja. använd en rundtång. Trä på kedjan och ringen på den lilla ringen och klipp av den med en tång (det är svårt att såga av en så tunn tråd).

Lägg allt på en lödplatta och se till att den lilla ringens fog inte har kontakt med den stora ringen eller kedjan, för då är det lätt hänt att du löder ihop även dessa. Lägg en bit vekt silverlod på fogen och pensla på flussmedel. Löd på samma sätt som tidigare, men här gäller det att rikta lågan rätt och vara snabb så att tråden inte smälter av eller löds ihop på fel sätt.

När du lött fast båda ringarna i kedjan vitkokar du hela smycket en stund, skölj av i kallt vatten och torka torrt. 

Sen är det klart att hängas runt halsen!Trustpilot