Slingrande bladslinga på rullande stämpel

14 februari, 2024

Rulla in vårkänslan! Med en slingrande bladslinga på en rullande stämpel kan du skapa mönster i det oändliga på både papper, tyg och i lera.

En rullande stämpel är fantastiskt när man vill stämpla långa bårder där mönstret är oändligt. Den som skapar i lera kan designa sina egna mönster för bårder runt fat, skålar och krukor. Principen är densamma som när man tryckte tapeter förr i tiden, mönstret räcker lika långt som omkretsen på rullen, sedan börjar rapporten om igen. 

Den här enkla bladslingan ska alltså ha samma mått som omkretsen på den rundstav man använder. För att mönstret ska passa i skarven behöver bladslingans stjälk börja och sluta på samma plats och man måste räkna ut hur bladen ska fördelas så att det börjar med ett till vänster och slutar med ett till höger - eller tvärt om.

Börja med att mäta upp och markera måttet runt din rundstav på ett papper eller direkt på den mjuka linoleummattan.

Du behöver tänka på att mattan är några millimeter tjock och därför får lite längre omkrets än själva rundstaven.

Vi använde ett material som heter soft-cut och är betydligt mjukare än en klassisk linoleum. Det är enkelt att skära i och när du ritat klart din bladslinga skär du ut den med en vass schablonkniv.

Såga sedan till en bit av rundstaven, lika lång som din bladslinga är bred. För att såga helt rakt och för att få ett fint snitt använder man en japansk handsåg och en geringslåda.

Borra sedan ett hål i mitten rakt igenom rundstaven med en 3 mm tjock träborr. Försök att borra så rakt du kan, om hålet hamnar snett kommer bladslingan att slingra sig lite mer, men det är ingen katastrof utan kan bli riktigt dekorativt.

Klipp en bit rostfri ståltråd 2 mm tjock och trä igenom hålet. Denna ska bli handtag på din rullstämpel, så tråden behöver vara tillräckligt lång att du kan hålla handtaget bekvämt.

Limma fast bladslingan med superlim. Det är lite pilligt och det gäller att limma fast bladen rätt, så det är enklast att limma fast ett par blad i taget, hålla fast dem i rätt läge medan limmet torkar, för att sedan limma fast nästa bladpar.

När bladslingan är ordentligt fastlimmad böjer du till handtaget så att stämpeln kan rulla fritt. Linda en tunn tråd tätt, tätt längs hela handtaget för att hålla ihop och förstärka det. 

Sen är det bara att rulla ut bladslingan där du vill ha den!Trustpilot