Väggbonad med punch needle

18 september, 2019

Trodde du att du saknade tålamodet som krävs för att brodera? Då trodde du fel. Med en punch needle går broderiet som en dans. Väggbonaden - och tekniken - är en flirt med svunna tiders textilier.

Årets stora broderitrend som sveper fram just nu stavas PUNCH NEEDLE. En throwback till 70-talets ryor och gamla textila tekniker som dammats av och återkommit i nya skepnader. Med en punch needle broderar man lekande lätt med en teknik som liknar ryamattornas och frotténs. Från baksidan av tyget sticker man en nål som gör en ögla på framsidan. Punch needle finns i olika grovlekar anpassat efter tygets masktäthet och garnets tjocklek, och på nålen ställer man också in öglornas längd. Det gäller att prova ut rätt grovlek, garn och tyg så att det fungerar innan man ger sig på större projekt. 

Den här väggbonaden är ett perfekt prova-på-projekt med den grövsta nålen och ett tjockt garn som fyller snabbt. Som botten använde vi en vanlig juteväv. 

 

Börja med att rita upp mönstret från tygets baksida - ett öga med en iris lika stor som en broderibåge. 

 

Fäst broderibågen och trä in garnet i nålen med den medföljande trådträdaren. Glöm inte att trä ut garnet genom nålspetsens lilla hål också! Det är också viktigt att hela tiden se till att garnet löper fritt, så fort det fastnar någonstans blir öglorna ojämna eller repas upp. 

Fyll varje fält genom att helt enkelt trycka nålen genom tyget tills det tar stopp, dra ut och sticka ned nålen några millimeter intill. Rikta nålens spets framåt så att den skyddar garnet medan du arbetar. Fyll hela för pupillen med svart garn och iris med blått.

 

Fyll fälten genom att sticka ned nålen, dra den tillbaka upp och sticka ned några millimeter åt sidan. Man arbetar från baksidan...

Fyll fälten genom att sticka ned nålen, dra den tillbaka upp och sticka ned några millimeter åt sidan. Man arbetar från baksidan...

...och på framsidan bildas öglor av garnet vid varje nålstick, ungefär som på ett frottétyg eller en ryamatta.

...och på framsidan bildas öglor av garnet vid varje nålstick, ungefär som på ett frottétyg eller en ryamatta.

Tänk på att när det är klart är det ganska lätt att dra upp öglorna oavsiktligt från avigsidan, medan det från rätsidan är betydligt mer hållbart. Ska man till exempel göra ett kuddfodral eller annat som utsätts för mer slitage än en väggbonad bör man fixera broderiet med till exempel vliseline från avigsidan.

Ögonlockens linje samt ögonfransarna broderar man med vanliga efterstygn.

 

Sy en kanal med vanlig symaskin, trä i en tunn list eller rundstav och häng upp bonaden på väggen.Trustpilot