Påskfåglar i filt

02 mars, 2016

Äntligen är det mars! Fåglarna kvittrar utanför fönstret och inne kan man sätta igång med påskpysslet på allvar. Snart är det påsk! Fula finkar och ruggiga ugglor kommer att häcka på vårt påskbord i år. Det här påskpysslet är perfekt att pyssla tillsammans med barnen. Det ska inte vara perfekt – fantasifullt och fulsnyggt är ordet! När fåglarna är färdiga använder man dem som ljusstakar på bordet. Eller så klär man in en oöppnad flaska med något gott i som den perfekta gå-bort-presenten i påsk. Vi har använt oss av fyra olika färger på filten och delat upp dem i grupper om tre-och-tre. På så sätt får man lite ordning bland färgerna. Flaskor i olika höjder och former är också trevligt om man vill ha en hel flock på bordet.

Du behöver:

Flaskor, tomma, rena och torra (eller oöppnade)

Filt i fyra färger. Fler färger hittar du här

Sax

Lim

Lufttorkande lera

Limpistol

Gör så här:

Börja med att klippa till alla fjädrarna som fjäll med en halvrund ände. Fjädrarna behöver inte alls klippas i samma storlek, det är tvärtom en fördel för det ruggiga uttrycket att de klipps utan mall och blir lite olika.

Enklast är att först klippa remsor av filten, sedan vika remsan från ena änden lagom långt för två fjädrar, och klippa till rundningen på två samtidigt.

Klipp så många fjärdar som du tror att du behöver.

Limma fast fjädrarna på flaskan nerifrån och upp. Vi använde ett allim som vi doppade fjärdarnas överkant i, men man kan också använda limpistol om man föredrar det. Limma ett varv runt flaskan i taget och limma sedan varv efter varv uppåt. Fäst fjädrarna omlott så att inget av flaskan syns igenom fjäderdräkten.

Klipp till ögon som du vill ha dem. Vi använde tre olika färger till ögonen med den mörkaste som pupill. Limma fast ögonen.

Forma näbbar av lufttorkande lera, kontrollera att de passar på fåglarna. Låt dem torka några timmar innan du limmar fast dem med limpistol.Trustpilot