Smycken i silverlera

27 maj, 2015

Smycken i äkta silver behöver inte vara så krångligt att tillverka helt på egen hand. Uppfinnandet av silverlera har gjort smidandet lekande lätt! Silverlera är en lera bestående av pulvriserat finsilver utblandat med ett bindemedel. Man formar leran på fri hand, eller trycker ut den i en form. Sen låter man leran torka så att vattnet i leran avdunstar, innan man bränner den med en gasolbrännare. Då brinner bindemedlet bort och leran sintrar, alltså smälter ihop. Den som är duktig på att hantera silverlera kan göra otroligt avancerade smycken. Men man kan komma långt även på det allra enklaste vis!

De här änglavingarna är gjorda i en form av FIMOlera som man enkelt tillverkar själv.

Du behöver:

Silverlera

Fimolera

Pensel

Olivolja

Lödplatta

Gasbrännare

Nålfilar

ev Borrar

Bindöglor

Gör så här:

Enklast är att bara trycka ned ett färdigt smycke eller föremål man vill gjuta av i fimoleran, sedan härda fimoleran i ugn eller kokhett vatten enligt instruktionerna på förpackningen, så har man en färdig form till silverleran.

Här har vi först tryckt ned en änglavinge från ett annat färdigt smycke i oäkta metall, sedan format ”fjädrarna” med spetsen på en kniv innan vi härdat fimoleran.

För att silverleran sedan inte ska fastna i formen penslar man den med lite olivolja, trycker ut leran och lossar sedan leran försiktigt ur formen. Så länge leran är fuktig kan du fortsätta att forma den som du vill. När smycket är färdigformat låter du det torka över natten. Även den torra leran kan filas lite försiktigt med en nålfil om man vill korrigera något. Det går även att göra sedan silverleran bränts.

När den ska brännas gör du så här; Använd ett eldfast underlag, förslagsvis en lödplatta och lägg smycket med rätsidan nedåt. Håll till i ett mörkt rum. Sätt på lågan i en handhållen gasbrännare och rikta lågan mot smycket med cirka 5-10 cm avstånd. Det som händer är att det brännbara bindemedlet först bränns bort. En lite låga flammar upp och sedan blir smycket glödande. Fortsätt att bränna smycket så att hela smycket håller en glödande färg i fyra till fem minuter. Om ytan börjar smälta (får en blank pöl) ökar du avståndet mellan lågan och smycket en aning. Låt smycket ligga kvar på plattan och svalna.

När smycket är färdigbränt har det fått en matt yta som du borstar bort med en hård borste. Nu går det även att fila bort ojämnheter med nålfil, eller borra hål för en liten upphängningsögla.

Andra föremål som kan vara fina att gjuta av är gamla nycklar i mindre storlekar, som här nedan.

Mer om hur man tillverkar sina egna smycken i silverlera finns att läsa i boken Silverlera.Trustpilot