Midsommarkrans med lång hållbarhet

07 juni, 2023

Inga mer vissna blomsterkransar till midsommarnatten. Med en krans av pappersblommor håller blomsterkransen natten lång, och mer därtill.

Ibland är det lite svårt att hinna plocka blommor till kransar på midsommarafton. Det är ju en del annat som ska hinnas med. Och när kvällen sedan närmar sig brukar blommorna redan se hängiga ut ändå. 

Men en krans av crepepappersblommor kan man förbereda långt i förväg - och den håller hela midsommarnatten!

Den som får smak på att tillverka pappersblommor av crepepapper upptäcker snart att man kan göra vilka blommor man vill, och att det nästan kan bli en aning beroendeframkallande. Men vi har valt två enkla och relativt snabba modeller som passar fint till en klassisk midsommarkrans - prästkragar och blåklint. 

Börja med att klippa remsor av vitt crepepapper, rulla remsorna till en rulle med cirka 5 cm diameter, platta ill den och klipp jack med ungefär 55 mm mellanrum som på bilden. Rulla sedan ut remsorna och klipp en liten avrundning på varje blad med en siluettklippningssax. Vik sedan remsan på mitten, som på bilden.

Limma fast små vita vaddkulor i ändarna på blomstertråd med en limpistol med låg smälttemperatur. Kulan ska bli prästkragens mittknapp, så när limmet torkat målar du den solgul med akvarellfärg. Låt färgen torka ordentligt innan du går vidare till nästa steg.

Dra ut pappersremsorna en aning och klipp av cirka fem centimeters bitar. Skrynkla ihop dem en aning vid bladbasen och limma mot kulans undersida. Limma runt hela blomman och i två lager om du vill ha en lite dubbelblommande prästkrage.

Blåklinten tillverkar man enligt en liknande princip, så börja med att klippa remsor av det vita pappret. För att få rätt blåklintsblå färg får man använda akvarellfärg och måla remsorna med. Låt färgen torka ordentligt innan du fortsätter.

Klipp remsorna i spetsiga jack, som på bilden. Böj en blomstertråd så att änden får en dubbelvikt krok, kroka där fast en färdigklippt pappersremsa och limma fast den mot tråden. dra sedan en sträng lim längs pappersremsan raka kant, dra ut och skrynkla ihop pappret en aning samtidigt som du rullar remsan runt och formar en lite rufsig blåklint. Forma sedan varje blad för sig en aning så att det liknar en blåklint.

Klipp blad av grönt papper som på bilden. Limma fast änden av en blomstertejp mot basen av blomman, dra ut tejpen så att den blir klistrig och tvinna den vidare ned över skaftet. Efter någon centimeter fäster du ett blad med lite smältlim och tvinnar fast under tejpen. Gör likadant på alla blommorna.

Själva kransen binder du ungefär enligt samma princip som en vanlig krans, genom att tvinna ihop stjälkarna. Använd en blomstertejp och vira runt för att dölja blomstertråden och klipp av ändarna på ståltrådarna allt eftersom för att inte få för tjock krans. 

Baksidan av kransen behöver inte fyllas med blommor och man inte vill ha en full krans. Fäst änden med en ögla runt den första blomman, vira över lite blomstertejp för att dölja skarven. Böj till och forma blommorna en sista gång som du vill ha dem.Trustpilot