Flasklampor – och konsten att skära i glas

27 januari, 2016

Urdruckna vinflaskor är ofta mycket vackra. Speciellt när ljus bryts igenom dem. Antagligen är det därför de blivit så klassiska som ljusstakar. Men det går att använda dem som lampskärmar också, gärna i en hel rad över ett bord eller i ett fönster. På några av dem kan vackra etiketter få sitta kvar, medan andra gör sig bäst nakna. För att kunna använda flaskor som lampskärmar behöver man skära av botten, vilket är en konst sig. Det bör sägas direkt: Det är inte helt lätt att skära i glasflaskor. Man bör räkna med att kanske vartannat försök misslyckas. Men materialet är ju inte dyrt, så det är bara att fortsätta tills man lyckas!

Du behöver:

Ursköljda vinflaskor, helst gröna

Textilsladd, svart

Stickpropp

Miniskruvmejslar

Brytbladskniv

Avbitartång

Glasskärare

Hink

Skyddsglasögon

Handskar

Gör så här:

Lägg glasskäraren på ett stabilt underlag i den höjd du vill skära av flaskan på. Se till att den ligger stilla och inte vickar. Rista en skåra i glaset med glasskäraren genom att snurra flaskan runt medan du pressar den hårt mot glasskäraren. Helst ska man bara vrida flaskan ett varv runt så att man inte riskerar att göra flera parallella spår för då är risken större att det misslyckas. När du ristat en tydlig linje runt hela flaskan ska du stressa glaset så att det spricker. Det gör man enklast genom att hälla omväxlande hett och iskallt vatten på den ristade linjen.

För säkerhets skull bör du använda skyddsglasögon och handskar. Ställ en hink i diskhon och håll flaskan över den så att botten och alla glasbitar hamnar i hinken. Häll det heta vattnet i en fin stråle mot din ristade linje samtidigt som du vrider flaskan runt. Efter en liten stund byter du till iskallt vatten eller tar en isbit och drar den runt ristningen. Efter en stund spricker glaset av och botten trillar ned i hinken.

Om kanten bli väldigt vass kan du slipa den med lite sandpapper. Har du otur spricker flaskan inte helt rakt efter din ristade linje. Då är det tyvärr bara att börja om och göra ett nytt försök.

Klipp av stickproppen på en textilsladd med en avbitartång och dra änden genom flaskan. Montera på en ny stickpropp och eventuellt en brytare om du vill ha det. Häng upp.Trustpilot