Klassisk väska i läder

06 september, 2017

En klassisk väska i läder är aldrig fel. Det tar en stund att sy den, men i gengäld kommer den att hålla i många år och åldras vackert.

Den här väskan är sydd i ett stycke med en botten konstruerad efter samma princip som vikningen i botten på ett mjölkpaket. Men eftersom lädret är tjockt skär man ut för vikningen redan  från början. 

Du behöver:

Tjock läder

Skärmatta

Rullkniv

Schablonkniv

Stålvinkel

Falsben

Sporre

Syl

Hammare

Träunderlag, tex gammal skärbräda

Vaxad lintråd

Sadelmakarnålar

Sax

Allim

Klämmor eller fjädertvingar

Mönsterpapper

Fettpenna

Skärflingskniv

Bommullsrep, 8 mm

 

Gör så här:

Börja med att rita upp mönstret på ett mönsterpapper och klipp ut. Mönstret vi använde är enligt måtten på skissen på bilden ovan; bredd 35 cm, total höjd 84 cm (delat på 37 cm + 10cm botten + 37 cm). Injackningen för botten är 5,5 cm. Remsorna till handtagen är 75 cm långa och 5 cm breda.

Lägg ut mönstret på lädret och rita av den på baksidan med hjälp av stålvinkeln och en fettpenna. Skär ut delarna med rullkniv. Ta stålvinkeln till hjälp för att skära helt rakt. I hörnen vid injackningen för botten använder man en schablonkniv istället för rullkniv för att komma åt. Lägg stålvinkeln i hörnen så att du inte skär för långt.

 

Vik väska dubbel med rätsidorna utåt. Limma ihop långsidorna med en tunn sträng allim. Låt limmet torka. Markera var sömmen ska gå med ett falsben. Dra en sporre längs markeringen så att varje stygn blir lika långt.

Stick sylen genom lädret vid varje markering, ta hjälp av en hammare för komma igenom bägge lagren läder.

 

Sy ihop sidorna med sadelmakarsöm, där man använder en vaxad lintråd med en nål i varje ända och låter tråden gå som i en åtta. Dra ordentligt efter varje stygn. 

När båda sidorna är hopsydda limmar du ihop bottensömmarna enligt bilden. Ta hjälp av starka klämmor för att hålla ihop limfogen. När limmet torkat markerar du sömmen med falsben och sporre samt gör hål med sylen och syr ihop bottensömmarna på samma sätt som med sidorna.

 

Nu är det dags att sy handtagen. Eftersom lädret vi använt är tjockt och handtagen ska vikas dubbla kan det vara bra att tunna ut lädret en aning i mitten av remsorna där det ska vikas. Använd en skärflingskniv för att tunna ut lädret från baksidan av läderremmarna. Den fungerar ungefär som en osthyvel.

Fukta igenom läderremmarna med vatten och vik dem bubbelt på längden med ett bomullsrep i mitten. När lädret är blötlagt går det enklare att forma. Låt torka innan du markerar söm och syr ihop handtagen dubbelt. Lämna 10 cm från båda ändarna ovikta.

Böj handtagen och limma fast dem på väskans sidor. Markera söm och sy fast handtagen på samma sätt som tidigare. 

 Trustpilot