Pall med flätad sits

10 februari, 2021

En pall med sits av flätad sadelgjord blir fin och praktisk inredningsdetalj. Du snickrar den relativt enkelt på egen hand.

Flätat läder, rotting och sadelgjord ligger i tiden. Det klassiska hantverket att fläta sadelgjord har en lång tradition inom möbeltapetseri och är ett kul projekt för hemmafixaren. Det förenklar arbetat om man har tillgång till klassiska verktyg som sadelgjordsspännare och magnethammare. Men man börjar med att snickra ihop själva pallen. 

Vi använde fyra lister av furu 21 x 43 till benen, och började med att limma ihop dessa två och två så att de får dimensionen 42 x 43 mm. Lägg på flödigt med trälim och dra ihop med flera tvingar på jämna mellanrum.

Det kan vara bra att lägga en bit wellpapp mellan trälist och tving för att undvika tryckmärken i träet när man spänner ihop ytorna. Var också noga med att torka bort överflödigt lim med en våt trasa, för när limmet väl torkat måste man slipa bort det. 

När limmet torkat slipar man med slipmaskin så att limfogen blir helt jämn. 

 

Kapa till listerna i fyra bitar som ska bli benen 44 centimeter långa. Slipa lite på hörn och kanter.

Kapa till 8 bitar 24 mm rundstav i längder om 34 centimeter. Det är viktigt att längderna blir exakt lika, så var noggrann!

Nu är det dags att borra hål i benen för rundstaven. Ställ upp benen som du vill ha dem (det är enklast för att se att man borrar på rätt ställe) och markera med en blyertspenna var hålen ska vara . Upptill där sitsen ska vara markerar du 22 mm från överkant i mitten av benet. Stagen borrar du 16 respektive 19 centimeter från nederkanten.

Borra med en 24 mm kvistborr. Se till att borra 1 centimeter djupt, det är lika djupt som själva borren är, så det är lätt att se. Det är viktigt att man borrar alla hål lika djupt för att pallen inte ska bli skev.

Limma ihop två gavlar i taget och låt limmet torka innan du limmar ihop båda gavlarna till en hel pallstomme.

Nu är det dags att fläta ihop sitsen. Klipp till 10 bitar av sadelgjorden knappt 50 centimeter långa. Mät på pallen så att det räcker att sträcka sadelgjorden runt rundstaven på båda hållen. 

Börja med att nubba fast sadelgjorden i mitten på ena sidan. Med en magnethammare är det enkelt att plocka upp och spika fast nubben där man vill ha den. Nubba sedan fast de andra bitarna på samma sida. 

Nubba sedan fast sadelgjorden i den andra sidan på samma sätt som tidigare. Fläta sadelgjorden varannan över och varannan under innan du nubbar fast den på motsatta sida. På samma sätt kan man fläta och nubba fast läderband om man föredrar det.

Använd en sadelgjordsspännare för att spänna sadelgjorden när du sedan nubbar fast den på motsatta sidan. Pallen blir en fin inredningsdetalj som passar nästan överallt.Trustpilot