Servettringar av natursnöre i kumihimo-flätning

31 maj, 2023

Flätat hampsnöre i klassisk japansk kumihimoteknik blir fina som servettringar till sommardukningen. Rustikt natursnöre och skira sommarblommor blir en fin kombination. Och flättekniken är så enkel att du lätt tar med den till stranden lediga sommardagar.

Kumihimo är en japansk flätningsteknik där man med hjälp av en skiva med skåror i flyttar trådar enligt olika mönster. Oftast flätar man med trådar eller silkesgarn av flera olika färger som förstärker mönstret. Men de här servettringarna har vi flätat i en enkel rund kumihimoflätning av ett enfärgat hampsnöre, för att få en lite rustik karaktär.

För en enkel rund kumihimoflätning är principen denna;

Klipp till fyra bitar snöre och vik dem på mitten. Snörets längd ska vara ungefär fyra gånger så långt som det du ska fläta. 

Trä upp en träkula på mitten av snörena och trä sedan in ändarna underifrån genom kumihimoplattans mittenhål.

Dela upp trådarna två och två i fyra delar med par mitt emot varandra. 

Börja sedan att flytta en tråd nerifrån det nedre paret på skivan till det övre som sitter mittemot på skivan. Ta den vänstra tråden och placera den i skåran till vänster om det övre paret. Ta sedan den högra tråden i paret - som nu blivit tre trådar. Flytta den till den ensamma tråden nedtill och placera till höger om den. Vrid sedan skivan och gör samma sak på de två andra paren. 

Det man behöver bestämma är åt vilket håll skivan ska roteras så att man inte byter håll mitt i flätningen. När du gör en paus, se till att göra det med tre trådar i ett par så att du enkelt kan ta upp flätningen på rätt par igen.

Fläta likadant tills flätan mäter cirka 40 centimeter. 

Plocka ur trådarna och dela upp dem i två par, knyt runt träkulan som på bilden. Det kan vara fint att lämna en ganska lång tofs i änden. Trustpilot