Tre-i-rad Sällskapsspel med guldkant

08 februari, 2015

Snön yr utanför fönstren och vissa lediga dagar är det skönt att bara sitta inne i stugvärmen med en kopp te, familj och vänner. Ett klassiskt tre-i-rad spel är lagom underhållande och kan få ligga framme på soffbordet tillsammans med vackra coffetableböcker och magasin. Det är få ”ingredienser” du behöver för att tillverka det här spelet själv.

Det är få ”ingredienser” du behöver för att tillverka det här spelet själv.

Du behöver:

Träskiva, 4 cm tjock skiva sågad av en hel stam, gärna med barken kvar. Vi har använt en ekstam, men björk går också bra.

Såg

6 små träskivor, cirka 1,5 cm tjocka

Blyerstpenna

Linjal

Stjärnformad pepparkaksform, eller egen mall

Decopagelim eller så kallad vattengrund – att fästa slagmetallen med.

Slagmetall

2 Penslar

Gör så här:

Såga till träskivorna. Enklast är om man har tillgång till en rejäl kap- och gersåg, eller om man kan be en såg eller ett snickeri om hjälp för att få fina snitt. Självklart kan man såga själv med helt vanlig fogsvans också, det kräver lite ansträngning, bara! Ska man såga det små skivorna själv är det bra att använda en japansk handsåg, de ger väldigt fina snittytor och är lätta att såga med.

Om trästammarna du använder är färska bör skivorna få ligga och torka minst någon vecka. Tänk också på att den stora skivan som blir spelplan kan bli fuktig på undersidan väldigt lång tid. Så låt den inte ligga stilla på finaste fanérbordet i flera veckor, då kan det bli fuktskador på bordet.

När alla skivor är sågade markerar du spelplanens linjer med linjal och penna. Rita sedan stjärnmönstrets konturer. Vi använde en stjärnformad pepparkaksform, men man kan lika gärna gör en egen mall.

För att fästa slagmetallen målar man decopagelim där man vill att metallen ska fästa. Ta sedan försiktigt ett blad av metallen och lägg på det fuktiga limmet. Blås försiktigt så att det fäster, eller pensla försiktigt med en torr, mjuk pensel. Låt torka någon timme. Sedan borstar man bort metallen som inte fäst. Klart!Trustpilot