Praktisk Pockethylla – du snickrar själv

26 april, 2017

Vissa verktyg kan verkligen göra underverk! En borr- och skruvjigg är en lite manick som inte ser mycket ut för världen, men som förvandlar dig till finsnickare i ett nafs! Plötsligt är det inte längre omöjligt att bygga hyllor helt utan synliga beslag, det är till och med ganska lätt – även för den som är ovan att snickra. Borrjiggen har en hållare som håller borren i en perfekt vinkel. Och själva borren är konstruerad som en större borr först och en tunnare borr längst ut i änden så att man kan förborra hål för skruvar, som sedan blir osynliga. De här pockethyllorna är lika snygga att hänga upp på väggen som att stapla på varandra på ett skrivbord. Perfekta för pocketböckerna man planerar läsa i sommar. Du behöver: Fyra brädbitar i dimensionen 28 x 150 mm, två st ca 25 cm långa och två st ca 35 cm långa Borrmaskin Borr och skruvjigg Tving Trälim Vinkelhake Japansk kapsåg, mini Slippapper Korkkloss Kvistborr 20 mm Hängbeslag

Gör så här:

Såga till fyra brädbitar, slipa bort vassa kanter med slippapper.

Sätt fast borrjiggen, kant i kant med en de långa brädbitarna och borra hål med borren som medföljer borrjiggen. Borren har en liten stopphylsa som man skruvar fast på borren för att man inte av misstag ska råka borra för djupt (se bild ovan). Borren ska bara precis komma fram till slutet av träet, annars får skruven inte så mycket att fästa i.

Borra likadana hål i alla fyra hörnen på de två långa brädbitarna.

Limma ihop bitarna med de korta bitarna ”utanför” de långa. Ställ hyllan på högkant medan limmet torkar med något tungt ovanpå. Kontrollera med en vinkelhake att vinklarna blir räta.

När limmet torkat skruvar du ihop delarna med en träskruv i varje hål.

Borrhålen kan man fylla igen med pluggar som medföljer borrjiggen, eller med kemiskt trä som är som ett spackel. Använder man pluggarna som här fyller man först hålet med lite trälim, pressar i pluggen och använder en japansk handsåg i minimodell för att såga av pluggen jämns med träet.

Vill man kunna hänga upp hyllan på väggen borrar man två hål med en kvistborr på vardera sida på baksidan av hyllan och trycker i ett hängbeslag.

Slipa hela hyllan med slippapper.Trustpilot