Skulptur med fågelbo av järntråd

08 mars, 2023

Nu längtar vi efter vår! Kvittrande fåglar och nyvärpta ägg. Ägget som symbol för nytt liv får en upphöjd plats i den här dekorativa skulpturen.

När vintern kommit tillbaka när man egentligen bara vill ha vår, får man skapa lite extra vårkänsla inomhus istället. Med vårblommande lökväxter, groddade ekollon och ägg. Påsken närmar sig ju, och ägget är en fantastisk dekoration i alla dess former. Vanliga hönsägg som man naggat små hål i varje ända och blåst ur är fantastiska att använda i dekorationer. I den här skulpturen har ägget fått en central och upplyft plats - i ett fågelbo av järntråd.

Börja med att klippa till 1 mm tjock svartglödgad järntråd i meterlånga längder. 15-20 trådar ungefär är lagom. Vik trådarna på mitten.

Använd en bit rundstav eller en tjock penna som ”handtag” när du ska tvinna ihop alla trådarna. Tvinna nerifrån genom att hålla i trådarna och vrida runt handtaget och på så vis tvinna utåt längs trådarna så att du får en tätt tvinnad spiral. 

När spiralen nått cirka 20 centimeter böjer du ut trådarna och virar ihop dem lite slarvigt som ett fågelbo.

Plocka bort träpinnen och böj ut trådöglorna så att fågelboet kan stå upp.

Använd en urdrycken pappertetra som form till ditt betongfundament. Blanda ihop betongen enligt förpackningens anvisningar om proportioner, var noga med att röra ordentligt så att inga torra fickor lämnas i blandningen.

Ställ ned trådskulpturen i tetran och fyll på med betong. Knacka på tetran så att eventuella luftbubblor flyter upp till ytan. Kontrollera så att stammen står mitt i tetran och inte lutar för mycket. Låt betongen brinna i ungefär ett dygn.

Plocka ur betongfundamentet när betongen brunnit klart, genom att helt enkelt riva sönder förpackningen.

Klipp kortare bitar av järntråd och fyll på i boet så att det blir tätare. Du kan nu använda även andra tjocklekar på tråden, det blir snyggt att mixa flera olika, och om du har trådrester kvar från andra projekt är det bra att återanvända dem här.

När boet fått den tjocklek och täthet du vill ha fyller du på med lite naturfjädrar.

Sist av allt lägger du äggen på plats och placerar skulpturen där du vill ha den.Trustpilot