Personligare inramning med egna passepartouter

07 juni, 2017

En vacker bild förtjänar en vacker inramning. Ibland kan till och med inramningen göra mer än själva bilden, den kan höja den - eller sänka den. Med en prydlig passepartout blir vilken bild som helst en riktig tavla. Skär man sina egna passepartouter kan man passa på att göra tavlan mer personlig och lekfull. Det finns ju inget som säger att en bild alltid måste vara centrerad i mitten. Eller ens att den måste vara fyrkantig.

Du behöver:

Passepartoutskärarset

Passepartoutkartong

Skärmatta

Rullkniv

Ram

Bild att rama in

Gamla boksidor ur tex en psalmbok

Decoupagelack

Pensel

Gör så här: Att skära passepartouter är en konst som kräver lite träning, så det kan vara bra att börja med ett lite mindre projekt där det inte gör så mycket om man råkar skära fel. Det handlar mycket om att mäta rätt och hålla linjalen stadigt och lära sig känna när man skurit igenom kartongen helt.

Passepartoutskäraren har ett vasst rakblad riktat i 45 graders vinkel och som enkelt skjuts ned i kartongen - och dras upp när man skurit färdigt. Skäraren löper i ett spår på passepartoutlinjalen så att man skär helt rakt och kan se exakt var man ska börja och sluta.

Till korstavlan här ovan har vi använt en tjock ram från Ikea som har en distans mellan glaset (som man blockar bort) och bilden. Det kan bli väldigt effektfullt att sätta en passepartout istället för glas och sedan en distans mellan passepartouten och bilden. Här har vi bara limmat fast utrivna psalmbokssidor på bakstycket för att låta själva passepartouten få mer fokus. Riv ut gamla boksidor och limma fast dem med decopagelack. Avsluta med ett lager lack över boksidorna också. Låt torka. Skär sedan passepartouten som ett kors. Mät ordentligt först och markera försiktigt med en blyertspenna var du ska skära.

 

Nästa tavla är en kavalkad av utklädningsklänningar. Sådana där klänningar som nästan varenda liten tjej leker med under ett par år och som kan vara roliga att minnas när de små vuxit ur både klänningar och prinsessålder. Har man många små bilder i en serie kan det vara kul att göra ett ”kollage” av dem med en passepartout där varje bild får sin egen inramning men ändå hänger ihop.

 

Och vem har sagt att en bild måste sitta centrerad i mitten av en ram? Ibland kan det vara snyggare att låta bilden hasa ner och istället lämna mycket luft upptill i ramen som här nedan. Kort sagt - skär man sina passepartouter själv gör man som man vill!

 Trustpilot