Enkla bokstöd

05 januari, 2016

Ett rejält stöd att luta sig emot, det är vad många av oss önskar sig mest av allt. Men just nu är det böckernas tur. De här bokstöden är dessutom både praktiska och snygga. Och du tillverkar dem enkelt själv. En gammal överbliven trästolpe som låg och skräpade i en brädhög är vad vi använt, ohyvlad och ruff i ytan. Lite torrsprickor fick vi också på köpet. Men det blir snyggt när man målar dem!

Du behöver:

Trästolpe, 125 x 125 mm, ohyvlad

Såg

Blyertspenna

Linjal

Färg

Pensel

Schablon

Gör så här:

Mät upp och markera hur du vill ha dina ”hustak”. Våra har en taklutning på 45 grader, vilket alltså ger en 90 graders vinkel mitt upptill.

Såga till husen. Om man vill ha helt perfekt sågat kan det vara en god idé att gå till en såg, byggmarknad eller snickeri där man kan få hjälp med sågningen.

Sen är det bara att sätta igång och måla. Vi har använt färger från Martha Stewart av samma typ som Chark Paint, den har mycket god täckförmåga och ger en fantastiskt vacker och helmatt yta. Beroendeframkallande!

Oftast behöver man inte måla mer än ett lager, men eftersom det här grova träet är så sugande målade vi två lager. Låt färgen torka ett par timmar emellan varje lager.

Egentligen kunde bokstöden vara färdiga nu, men för att sätta lite extra prick över i använde vi en bokstavsschablon också. Den som är lycklig ägare till en stor boksamling skulle ju kunna ordna böckerna i bokstavsordning, eller ämnen, och märka alla stöd efter dem. Våra tre stöd får fantasilöst nog heta BOK. Nåja, ibland räcker inte fantasin längre…

De här bokstavsschablonerna är självhäftande och har ett finmaskigt rutnät precis som riktiga screentryck har. De blir jättefina och detaljerade på andra släta ytor men på den här grova, ohyvlade träytan kan man inte räkna med att få schablonerna helt perfekta.

Fast det blir rätt bra ändå!Trustpilot