Vindfisk - en korsning mellan fågelskrämma och flagga

27 juli, 2022

Låt en vindfisk fylla lungorna med luft och segla med vinden! På köpet håller den fåglar borta och visar vindens riktning i sommarbrisen.

Med inspiration från kinesiska pappersdekorationer som brukar användas på deras nyårsfirande är denna vindfisk skapad. Och förutom som dekoration hjälper den till att hålla fåglar borta med sina fladdrande blanka stjärtfenor. 

Principen för vindfisken är samma som för en vindmätare - en strut som blåses upp när det blåser. För att lättare fånga vinden syr man fast en metallring i fiskens mun som får den att gapa stort. 

Sy först en tub av ett blårandigt tyg med samma bredd som metallringens omkrets. Mät ringens omkrets och dela på två, lägg till sömsmån. Klipp sedan styckena på ena långsidan lite snett för att forma en konformad fiskkropp. Sy fast huvudändan av fisken i metallringen, men lämna en öppning för att kunna knuta fast ett band upptill.

Klipp till fenorna av flera lager blå tyll, som på bilden. Sprätta upp sömmen och sy fast dem där du vill ha dem.

Till stjärtfenor blir det bra med långa band i blått, turkos och silver. Klipp remsor av silverfärgat lamétyg.

Sy fast remsorna tillsammans med band i olika längder runt stjärtens ände.

Ögon ritar du med en textilpenna, två runda formar i olika storlekar, till exempel kakformar eller glas fungerar bra att använda som mallar. Den mindre formen blir pupill i ögat som du fyller helt med färg. Låt färgen torka och fixera den sedan med strykjärn.

Knyt fast fisken i ett snöre i lämplig pinne där du vill ha den. Trustpilot