Tälja skedar - perfekt för lata dagar

02 augusti, 2017

Lata dagar på bryggan, sådana dagar när man egentligen inte vill göra någonting, men ändå blir lite rastlös av ledigheten. Sådana dagar är perfekta dagar för ett täljprojekt. Med en kniv i ena handen och ett stycke trä i den andra har man den perfekta sysselsättningen. Och skedar och slevar kan man aldrig få för många av.

Det är lika bra att säga det direkt; Det är inte perfektion som är målet. Vill man ha perfekt symmetriska träslevar till köket hittar man sådana för en spottstyver på Ikea. Men en personligt handskuren träsked är något helt annat. Du kommer garanterat minnas sommaren när du täljde den, värmen på bryggan eller det ihållande regnet utanför sommarstugefönstret. För det är något speciellt med det där man format med sina bara händer (och en vass kniv).

Även om du inte har hållit i en morakniv sedan träslöjden i skolan kan detta vara något för dig och även en nybörjare kan tälja till en sked som dessa. 

Det man ska tänka på är att olika träslag är olika hårda att bearbeta. Lind är ett träslag som man traditionellt använt till slevar eftersom det är ganska mjukt och lättbearbetat. Men den mörkare och hårdare valnöten gör sig också fin som skedar om man bara är beredd på att det är lite hårdare att tälja i.

Du behöver:

Lind eller skaftämne i valnöt 

Kontursåg eller lövsåg eller tillgång till bandsåg

Kniv

Skedkniv

Gör så här:

Rita upp skedens profil på träbiten, både framifrån och från sidan. Såga ut profilerna så noga som möjligt. Sen är det bara att sätta igång och tälja. Tänk på att hellre tälja mindre bitar än för stora. Och tänk på att i möjligaste mån tälja tvärs träfibrerna eftersom det annars är lätt att man bryter bort för stora bitar med fibrerna om man är nybörjare. Det finns många olika tekniker att hålla kniven och det gäller att hitta sin lungt och försiktigt utan att skada sig. För kniven är vass! ”Skala potatis” tekniken där man täljer mot sig med tummen som ”stopp” är inget man fick lära sig i skolan men kanske den bästa när man ska tälja skedar.

Skålningen täljer man med en så kallad skedkniv.

Du kommer att märka att man kan tälja nästan ur länge som helst innan man är nöjd och i början blir det långt ifrån perfekt. Men personligt - och roligt. Perfekt för lata dagar på bryggan!

Vill du läsa mer om träslag och tekniker för att tälja kan vi rekommendera boken Tälj!Trustpilot