Feststång till sommarens utomhusfester

08 juni, 2022

Snickra en feststång till trädgårdsbordet med en bottenbricka för godsaker och bubblande dryck. Till midsommarfesten - men också till alla andra festliga tillfällen i sommar!

Feststången med en horisontellt hängande krans blir perfekt till midsommarfesten när vi äntligen kan samlas till sommarfest i det gröna. En rejäl bottenbricka ger plats åt godsaker som efterrättsglas eller dryck. Ett hyllplan och en rundstav av björk, samt en halmkrans och lite band är det du behöver i materialväg. 

Börja med att såga hyllplanet på mitten och limma ihop det till en stor platta. Limma med trälim för utomhusbruk för säkerhets skull och håll helst ihop limfogen med långa tvingar medan limmet torkar. Om man inte har tillgång till tvingar man man dra in en träskruv på snedden intill fogen medan limmet torkar, och sedan skruva ur den innan man ska såga.

För att rita upp en rund cirkel på bottenplattan kan man ta en bit kartong från till exempel ett vanligt collegieblock och göra ett litet hål i ena änden där man sticker ned en nål i mitten av plattan. Gör sedan ett hål så långt ut i kartongen som skivan når och stick ned en blyertspenna i hålet. Använd sedan kartongen och blyertspennan som en passare för att rita en cirkel på träskivan.

Såga bottenbrickan ur träskivan med en sticksåg. 

Försök att såga så noggrant som möjligt eftersom eventuella ojämnheter sedan ska slipas bort med slippapper.

När du har slipat bottenbrickans kanter så att du är nöjd är det dags att borra hål för mittenstången. Använd en kvistborr av samma dimension som rundstaven (vår mäter 25 mm). Borra rakt ned i bottenbrickans mitt, men borra bara ungefär halvvägs igenom skivan. Eftersom det är viktigt att borra så rakt som möjligt för att stången ska stå rakt och stadigt, är det bra att ta hjälp av ett borrstöd.

I mitten av borrhålet borrar du sedan ett litet hål för att kunna skruva fast rundstaven underifrån.

Såga till rundstaven i den höjd du vill ha och limma och skruva sedan fast den i mittenhålet.

Vira ett band runt mittenstången, knyt fast änden nedtill och limma fast i ovanänden. 

Ta sedan två bitar band, ungefär dubbelt så långa som mittenstången och fäst dem tvärs över varandra på mitten med lite lim och en möbelspik eller ett häftstift. 

Vira band runt en halmkrans och knyt sedan fast kransen i banden som är fästa upptill i stången.

Nu är det bara att ställa stången på plats och fylla på med godsakerna!Trustpilot