Blombladslampa med löv av rottingväv

06 januari, 2021

Blombladslampan har blivit en populär inredningsdetalj och skapats i en mängd olika DIY-versioner på senare tid. En version har blad av klassisk rottingväv som hålls på plats av vanliga broderibågar.

Ett möte mellan klassiskt och nytänk. Så skulle man kunna beskriva blombladslampan med blad av rottingväv. Den här versionen är inte särskilt svår att tillverka själv, men man kan behöva en extra hjälpande hand när rottingväven ska placeras i broderibågarna.

Börja med att klippa till väven lagom stor för bågarna. Vi använde bågar med 25 centimeters radie, så 30 x 30 centimeter är lagom. 

Lägg rottingväven i blöt över natten, då blir den formbar och när den sedan torkar drar den ihop sig en aning, vilket ger bladen fin spänst.

Placera den blötlagda väven i broderibågen på samma sätt som ett tyg, tänk på att ha den blanka sidan utåt. För att få ihop bågen med väven i kan man behöva ta hjälp av en polygrip innan man skruvar ihop bågen med en vanlig skruvmejsel. Var noga så att väven sitter spänt i bågen.

Gör likadant med alla bladen, vi använde sex stycken. Låt väven torka helt innan du försiktigt skär bort den utstickande väven. Limma med lite trälim i mötet mellan väv och ring, torka bort överflödigt lim och låt torka.

Gör öglor av mässingstråd med en tvinnad hållare som sitter fast i varje broderiöglas spänne. Använd lamphållaren, eller en lika tjock rundstav som den lamphållare du vill använda för att få öglan att bli lagom stor. Den tvinnade delen gör man i två olika längder, tre av varje. Detta för att bladen ska hamna med lite olika avstånd från lamphållaren. 

Trä på blombladen hållare på lamphållaren och skruva fast med skärmringarna.

Sladden på lampan kan man klä med makramé. Knyt helt vanliga makraméknutar för att få en spiralformad inklädnad av sladden. Glöm inte att montera en dragavlastning i lamphållaren, så att inte all vikt hamnar på själva sladden.

En lampglob modell större passar fint i blombladslampan.Trustpilot