Hemsökta hus till Halloween

14 oktober, 2020

Höstmörkret faller och Halloweenhelgen närmar sig… Låt en rad hemsökta hus ta plats på bordet istället för de vanliga ljuslyktorna. Och några små pumpor också såklart.

Vanlig svart hobbykartong är grunden till den här husen. För att ge dem lite extra stabilitet samt få insidan att glittra lite klär man dem invändigt med en självhäftande glitterfolie. 

Husen är inte alls brandsäkra, så det är värmeljus av led-modell som gäller. Och för att det ska glittra lite extra lägger man lite änglahår ovanpå ljusen som döljer själva ljuset och samtidigt adderar lite mer glittereffekt.

Men man börjar med att klistra på den självhäftande glitterfolien på den svarta hobbykartongen. 

Markera sedan på pappret vid 7, 14, 21 och 28 centimeters avstånd. Vik pappret vid varje markering så att du får en kvadratisk form som sedan ska bli ett hus. 

Vik ut pappret igen och rita med en penna upp två gavlar och två sidor som du vill ha dem. Det behöver inte vara perfekt rakt, utan snarare är det en fördel om det är lite snett och vint - det ökar på känslan av att huset är gammalt och hemsökt!

Rita också fönster där du vill ha dem. Vi gjorde hus både med trappstegsgavlar i gammal hansastil, men också hus med vanliga gavlar med en ganska brant takvinkel.  

Klipp ut husen och skär sedan ut fönstren med en schablonkniv. 

Klipp ut en kvadrat 10 x 10 centimeter. Klipp bort en kvadrat om 1,5 x 1,5 centimeter i varje hörn på kvadraten och vik upp sidorna som på bilden. Det  blir botten på huset. Limma sedan fast huset mot botten med karlssons klister.

Pumporna klipper man ut ur orange hobbykartong som fyra likadana siluetter. Klipp ett jack rakt uppifrån och ned till mitten i två av siluetterna, och klipp underifrån och upp till mitten i de andra två. Stick dem i varandra och klipp sist till ett litet skaft av svart hobbykartong, klipp ett jack nedtill i skaftet och stick ned i mitten av pumpan.

Fyll husen med änglahår över led-ljusen och ställ upp dem som en liten gata mitt på bordet.Trustpilot