Klassiskt läderbälte

18 januari, 2023

Skärp, bälte, livrem. Kärt barn har många namn. Att sy sitt eget läderbälte är både roligt och enkelt. Ett perfekt förstaprojekt för den som inte tidigare arbetat med läder.

Ett bälte behöver de flesta av oss förr eller senare. Och det är roligt att formge och sy sitt eget! Eftersom det inte är så särskilt många stygn som krävs, inte många hål som ska slås och inte heller många eller långa snitt som ska skäras raka är ett bälte ett perfekt projekt för nybörjaren.

Börja med att välja en rem i en färg du vill ha. Svart, brunt, cognacsfärgat eller naturgarvat läder har alla sin egen charm. Mellan 25 och 40 mm breda brukar ett skärp vara och förutom själva läderremmen ska du välja ut ett spänne också. Spänne och rem ska ha samma bredd så därför kanske du börjar med att välja spänne.

Man kan fästa spännet på flera sätt, antingen genom att använda nitar eller genom att sy fast det. När man bär bältet syns fästet i alla fall inte bakom den överliggande remmen, men vi har valt att sy fast spännet i alla fall, med ett rejält kryss.

Börja med att slå hål för spännets mittpinne cirka 7 centimeter in från ena änden av remmen. Slå hål med en hålpipa och tänk på att ha ett oömt underlag under så att hålpipan inte lämnar oönskade märken. Tänk också på att skydda din hörsel när du slår med hammare på hålpipan.

För att spännet ska kunna röra sig och öppnas och stängas lätt behöver man göra ett avlångt hål, det gör man enklast genom att slå ytterligare ett hål några millimeter bort från det första och skära bort mitten med en vass skalpellkniv.

Trä på spännet och stryk på lite lim på änden. Limmet ska egentligen bara hålla lädret stilla medan man syr, men det är viktigt att det hamnar rätt medan det torkar. Kläm ihop limfogen med ett par textilklämmor. Se också nog till att torka bort allt överflödigt lim som tränger ut mellan limlagren, annars lämnar det fläckar på lädret!

När limmet torkat är det dags att markera var sömmen ska gå. Använd en stålvinkel och ett falsben med kantpolerare för att markera en ruta där sömmen ska sys. Kantpoleraren har skåror som gör det enkelt att dra en markerad linje ett par millimeter in från kanten. 

Använd sedan en lädersporre i den markerade linjen för att markera jämna avstånd mellan varje hål i sömmen.

Gör hål rakt igenom båda läderlagren med en syl i varje markerat hål. 

Markera även ett kryss med falsben och sporre. Börja i mitten av krysset och dra sedan sporren utåt hörnen.

Skär en liten bit läder som ska bli hälla, genom att ta en bit av änden på remmen och skära den på mitten, mät så att den räcker precis runt remmen men har plats för ytterligare en rem att hålla. 

Gör fyra hål med syel och limma ändarna mot varandra. Lädret i hällan kan inte ligga omlott, då blir det för tjockt. Kläm ihop och låt limmet torka.

När man syr i läder använder man oftast en vaxad lintråd. Den är mycket stark och har en yta som är lite klibbig och därför fäster mycket bra. Men för att nålarna inte ska trilla av tråden medan man arbetar trär man först på nålen på änden och tvinnar sedan upp tråden en aning en bit in från änden - för att sedan sticka in nålen igenom tråden och dra tillbaka. Då sitter nålen fast i änden.

Klipp av tråden ungefär en meter lång och fäst ytterligare en nål i andra änden av tråden på samma sätt.

Sy sedan med sadelmakarsöm runt om och i krysset. Sadelmakarsöm sys genom att en nål träs in från varje sida igenom samma hål. Tråden kommer då att löpa i åttor och ge en mycket stark söm som bara behöver fästas i slutet. Fäst genom att sy tråden under några stygn på baksidan av bältet.

Sy ihop den lilla hällan med långa och korsande stygn. Trä på hällan på bältet.

Mät och gör hål med hålpipan för spännet där du behöver dem. Kapa eventuellt remmen om den är för lång.



Trustpilot