Spara sommaren - i tvål med ros och lavendel

10 juli, 2019

När doften av ros och lavendel ligger tung över trädgården gäller det att passa på. Spara sommaren! I egentillverkad tvål bevarar du minnen och dofter långt in på kalla vintern.

När rosorna precis blommat över och bladen släpper är det dags att samla in dem. Torkade rosenblad doftar underbart och kan fortsätta sprida sin doft i ett torkat blomsterpottpurri långt efter att blommorna vissnat. 

 

Samla in rosenblad när blommorna precis blommat klart och kronbladen börjar släppa.

Samla in rosenblad när blommorna precis blommat klart och kronbladen börjar släppa.

Låt rosenblad torka några dagar på en luftig, torr plats.

Låt rosenblad torka några dagar på en luftig, torr plats.

Skär sönder tvålmassan i mindre bitar, så smälter massan snabbare. 

Smält tvålmassan i ett vattenbad över en kastrull med sjudande vatten och färga den sedan med tvålfärg, och droppa några droppar doftolja i tvålmassan. 

 

Det går fint att blanda torkade blommor och blad i egentillverkad tvål, men det är inte säkert att rosa blad blir rosa i den varma tvålmassan. Blombladen kan istället färga tvålen grön eller gul, roligt att experimentera med! Men vill man vara helt på den säkra sidan använder man färdig tvålfärg. Det kan också vara roligt att färga tvålarna i olika lager med olika färger. Kanske börjar man med ett rosa lager och toppar sedan med ett lager med blomblad i, som får bli den färg blombladen ger. Låt då första lagret stelna helt innan du fyller på med nästa lager. 

När du gjutit klart låter du tvålen vila svalt ett dygn innan du plockar ut den ur sin form och packar in den i cellofan eller något vackert presentpapper.Trustpilot