Ljuslyktor av stickat naturgarn

15 juli, 2020

Långsamt kan man ana att sommarkvällarna blir mörkare igen. Ljuslyktor av stickat träfibergarn passar fint på uteplatsen.

Naturmaterialens tid är här och nu. Vi älskar bambu, rotting och flätad vass. Och på sommaren känns det som att trenden passar ännu bättre med utemöbler i flätad rotting, strandväskor och hattar i bast.

Så några ljuslyktor till uteplatsen av stickat träfibergarn sitter fint - och är dessutom ett perfekt semesterpyssel i vilstolen när vädret sviker.

Stickringar är ett verktyg som kanske mest riktat sig till barn och unga, men de är ett perfekt verktyg när man vill sticka jämna tuber till allt från kuddfodral till lampskärmar - och ljuslyktor! Det är nästan lite meditativt att låta garnet löpa runt, runt…

Principen är att snurra garnet medsols runt varje pigg varvet runt motsols. Vira två varv så att varje pigg har två öglor på sig. Lyft den undre över den övre öglan och släpp på insidan av ringen. Gör likadant varvet runt och vira sedan ett nytt varv runt ringen.

När man stickar med ett träfibergarn som inte har någon elasticitet alls måste man dock tänka på att vara lite lättare på handen och inte vira garnet hårt, för att man sedan enkelt ska kunna lyft maskan över piggen utan att garnet bryts av. Om du trots det får en avbruten maska är det bara att vira upp för att få lite tråd att fästa - eller limma ihop lite senare. Karlsons klister har ju löst en del värre problem genom tiderna!

Sticka tills du är nöjd med höjden, klipp då av garnet med lite marginal, och dra det genom öglorna istället för att lyfta.

Sätt en ljuskopp i glas, eller ett vanligt cylinderformat driksglas inuti lyktan för att hålla ljuset. Och allra säkrast och bäst för miljön är ju även att använda värmeljus av LED-typ. Sen är det bara att njuta av sommarnatten. Trustpilot