Alla kan sticka!

15 april, 2015

Är du en av alla oss som aldrig riktigt lärt sig att sticka? Som har svårt att få till jämna maskor och tycker att en stickbeskrivning är rena grekiskan? Då är det här goda nyheter till dig. Alla kan sticka! Jojo, tänker kanske du. Alla kan ju sjunga också, brukar det ju heta… Men det här är annorlunda! Näst efter hjulet är kanske stickringarna världens bästa uppfinning! (Nåja, en aning överdrivet kanske…) Med hjälp av en stickring kan man sticka jämna maskor utan att trassla in sig och få ett otroligt jämnt resultat. Därför används ringarna också ofta av barn. Men de är även ett perfekt redskap för vuxna. Varför krångla till det – om det går att göra det enkelt för sig? På stickringar stickar man tuber likt dem man kan sticka på rundstickor. Tuberna är perfekta att pimpa hemmet med på olika vis. Man kan sticka lampskärmar, kuddar, ljuslyktor eller grytlappar.

Vi har använd garn av trikåtrasor till det här projektet. Det är trasor som blir över från klädindustrin och annars skulle ha kastats. Inga vanliga stickor behövs, istället använder man en liten böjd nål att lyfta öglorna över varandra. 

Du behöver alltså:

Zpagetttigarn

Stickringar

Gör så här:

Börja med att dra ut någon meter garn från rullen (så att du sen har lite extra att sy ihop rullen med om du tex ska göra en kudde)och gör ett litet nystan av det. Klipp inte av, utan knyt fast i den utsickande pinnen på stickringen. Börja sedan snurra garnet runt varje pinne på ringen. Snurra tråden medsols runt varje pinne, men arbeta dig runt ringen motsols. Snurra tills du kommit två varv runt ringen. Nu börjar du lyfta den nedre ögla över pinnen, varvet runt. Snurra på nya öglor ett varv runt, så att du återigen har dubbla öglor, lyft de undre öglorna över pinnarna mot mitten. Fortsätt på samma vis och snart börjar din tubstickning att växa i mitten av ringen.

Sticka så långt du behöver till ditt projekt. Avsluta genom att helt enkelt klippa av garnet (med lite extra marginal) och dra garnänden genom varje ögla.

Här är några av de saker man snabbt och enkelt kan sticka till hemmet:

Några gamla glasburkar blir fina som ljuslyktor med ett rundstickat överdrag, som här ovan.

Det blev också en lampskärm med stomme från en gammal skärm från loppis. Skärmstommen måste vara helt cylinderformad för att det ska passa riktigt bra, och man måste välja en stickring som är av ungefär samma diameter som lampskärmsstommen.

Vi gjorde också en kudde av en avlång prydnadskudde som behövde nytt överdrag. Då syr man ihop ändarna på tuben med garnet som finns kvar.Trustpilot