Armstödsbricka i ek

07 februari, 2018

En kaffekopp och en god bok kan man aldrig ha för nära till hands när man sitter bekvämt nedsjunken i sin favoritsoffa. Det är därför en så enkel liten sak som en armstödsbricka är så bra att ha. Och inte alls svår att snickra själv!

Du behöver: 

Hyllplan ek
Tillgång till bänksåg
Enhandstving
Trälim
Planslipmaskin
Slippapper
Borr och skruvjigg
Hårdvaxolja vit
Pensel
Trasor, tex gamla lakan

Gör så här:

Eftersom vi valt virke med en bredd på 20 cm behöver man limma ihop två bitar till varje del av brickan. Börja därför med att såga till två bitar som är 20 centimeter långa, två som är 29 centimeter långa och två med måtten 26 centimeter. Limma ihop dem med trälim och pressa samman bitarna med en tving medan limmet torkar. Var noga så att bitarna hamnar exakt i liv med varandra.

När limmet är helt torrt slipar du träbitarna med en planslipmaskin, börja med ett grovt papper tex kornstorlek 60, byt sedan till finare och finare och avsluta med tex kornstorlek 120. 

Limma fast innersidan på brickdelen som ett L. När limmet torkat är det dags att borra och skruva ihop delarna. Med hjälp av en borrjigg kan man borra vinklade hål som man sedan skruvar in träskruv i och pluggar över hålet. På så sätt kan man få en osynlig men stark sammanfogning. Själva borren är utformad så att det bara är toppen på borren som är tunn, medan resten är tjockare för att borra upp ett plugghål. 

 

Skruva fast en djupstopp på borren så att du inte borrar för djupt. Skruvskallen får ju inte gå igenom skarven mellan träbitarna som ska skruvas ihop.

Sätt fast borrjiggen med en tving och borra upp hålet.

Lossa på tvingen och jiggen och borsta bort sågspån.

 

Skruva i skruven med den extra långa skruvbitsen.

 

Täckplugg som passar hålens diameter medföljer borrjiggen och passar perfekt i hålen.

 

Häll lite trälim i borrhålet innan du trycker i täckpluggen. Slipa sedan igen så att ytan blir helt slät.

Mät bredden på din soffas armstöd och limma fast nästa sida mot brickdelen så att den passar din soffa. Låt limmet torka och skruva sedan fast även denna sida på samma sätt som den första. 

Slipa brickan ytterligare en gång nu när den är färdigmonterad. När du är nöjd med ytan borstar eller torkar du noggrant bort allt slipdamm innan du oljar brickan. Hårdvaxolja ger en tålig yta perfekt för en bricka som den här. Använder man en pigmenterad hårdvaxolja som vi gjort här är det viktigt att man rör upp pigmentet från botten ordentligt. Stryk sedan ut oljan jämnt över ytan och torka sedan bort överflödig olja. Låt torka över natten och olja sedan ytterligare ett lager. Hårdvaxoljan är torr inom några timmar men har härdat helt först efter ett tiotal dagar så man kan med fördel låta brickan stå i tio dagar innan man börjar använda den.Trustpilot