Sommarluft och rosett i håret

17 maj, 2023

När sommaren finns runt knuten väntar många tillfällen att göra sig lite extra fin. En rosett i håret i klassisk Chanel-stil passar fint till skolavslutningen, sommarfesten - eller kanske mors dag?

Rosetten är en klassisk dekoration, men den verkar också vara en återvändare på hårspännen och diadem. Klassiska sidenrosetter som är färdigknutna gör det enkelt att snabbt fixa frisyren lite extra festlig.

Den här rosetten är tvåfärgad i diskret cremevit och svart, och för kanske tankarna till klassisk Chanel-stil. Men man kan lika gärna göra sin rosett enfärgad om man föredrar det, principen är densamma. 

Börja med att klippa till tre bitar av ett brett satinband. 

Cirka 35 centimeter är lagom till de två övre bitarna som ska vikas in, medan den nedersta biten kan få bli något längre, men klipps med ett diagonalt snitt i ändarna som på bilden. Vi klippte också den övre biten en aning längre, för att ge rosetten en klassisk form med lite längre öglor upptill.

Lägg delarna som på bilden, vik in ändarna så att de två övre banden ligger omlott i mitten. 

För att sy ihop dem använde vi en vaxad lintråd, den är stark och lätt att fästa med bara en dubbelknut när man är klar. Trä upp tråden på en lång synål och trä nålen upp och ner genom bandet med långa stygn så att bandet kommer att vecka sig som en rosett när tråden sedan dras åt.

Sy genom alla tre banden uppifrån och ned, vänd och sy tillbaka med parallella stygn på väg tillbaka upp. Dra ihop trådarna och knyt ihop med en dubbelknut.

Linda lindrådarna några varv runt om och gör en ny knut.

Lägg rosetten mot hårspännet och vira fast det några varv med lintråden, knyt ihop med en ny dubbelknut och limma litegrann så att rosetten sitter fast på mitten av spännet. 

En limpistol med låg smälttemperatur fungerar bra att limma med.

Klipp en kortare bit av satinbandet för mitten och vik in sidorna så att det blir smalare och fylligare. Trä runt rosettens mitt och sy ihop på baksidan med lintråden. 

Klipp av överflödigt band och limma fast ändarna så att bandet sitter stilla och ändarna inte repar upp sig.Trustpilot