Stickad sladd till lampan

15 januari, 2020

Vanliga vita elsladdar är inte så roliga. Men med ett stickat fodral blir de något helt annat! Med en stickkvarn går det snabbt och enkelt att sticka långa tuber som man sedan kan trä över sladdarna och skapa lampor med mycket personlighet.

Stickkvarnen vi använder till detta följer samma princip som en påtdocka, eller en stickring. Med den stora skillnaden att man bara vevar, så lyfts öglorna över varandra automatiskt. Det viktiga är att välja ett lämpligt garn som bör vara tunt och jämnt. Virkgarner fungerar utmärkt, medan garn som ibland är lite ojämnt eller trådigt i sin struktur lättare kan fastna i stickkvarnen.

Börja med att trä ned änden på garnet uppifrån och ned genom kvarnens mitthål. Börja sedan veva, men låt bara varannan nål fästa i tråden det första varvet. Fäst den lilla vikten i garnet under kvarnen med en knut till en början. När den stockade tuben tittar ut är det lätt att fästa vikten i den lite tjockare tuben bara genom att kila fast den.

 

Nu är det bara att veva på. Håll ett öga på öglorna så att tråden fäster, men annars handlar det mest om lite tålamod. När du fått en tillräckligt lång tub för din sladd klipper du av tråden. Fäst änden genom att med hjälp av en stoppnål dra änden genom alla fyra öglor. Har du för kort garnände får du repa upp några varv.

Klipp av änden på din elsladd som en spets och tejpa med vanlig tejp så att den håller ihop som en vass spets. Trä på den stickade tubel på sladden. Det är lite tålamodskrävande och det är viktigt att man klippt och tejpat ordentligt så att sladden inte öppnar sig och elsladdarna börjar fastna i garnet när man trär.

Montera på en lamphållare av lämplig storlek.

För att få ett fint upphäng till lampsladden man en naken trädgren från naturen, såga av den till lämplig längd och vinkel. Limma sedan fast mot en bit trälist, och skruva fast trädgrenen från baksidan av listen. Torka bort överflödigt trälim och låt torka innan du målar allt vitt. Skruva sedan upp på väggen och vira sladden flera varv runt grenen.

 Trustpilot