Lampskärm i rottingväv

27 maj, 2020

Rottingtrenden verkar ha kommit för att stanna. Den klassiska rottingväven passar på allt från stolar till skåp, elementskydd - och lampskärmar. Med en lampskärmsstomme och en bit rottingväv tillverkar man sin egen lampskärm.

Ringsetet för lampskärmar har två lösa ringar. En ring med 40 cm i diameter mäter knappt 126 centimeter i omkrets. Och eftersom man behöver lite marginal för överlappning behöver man ungefär 130 cm rottingväv. Det går dock alldeles utmärkt att skarva både två och flera bitar om man har flera mindre bitar.

Börja med att klipp väven. Vår lampskärm mäter 19 centimeter på höjden. Sy sedan fast väven mot lampskärmsringarna med en vaxad lintråd. Tråden är stark och vaxet gör att den liksom klibbar fast en aning mot metallringen vilket i sin tur gör det lätt att sy fast med enkla stygn runt rottingväven och metallringen. Tråden är också lätt att skarva när man behöver mer. 

Vid överlappningar lägger man väven omlott så att mönstret matchar och syr ihop den med korsstygn. 

Sy sedan fast den andra ringen på samma sätt som den första, fäst trådarna med dubbelknutar. Skruva fast skärmen i lampfoten och montera i en lampa.  Trustpilot