Liten lampa i läder

14 november, 2018

Elsladdar i textil i all ära. Till en lampskärm i läder passar en läderklädd lampsladd bättre. Man syr den själv av en dubbelvikt läderrem i tunt läder och anpassar längden efter behov. Även lampskärmen i läder är enkel att sy själv.

Du behöver:

Läder i tunn och tjockare kvalitet
Rullkniv 
Skärmatta 
Skärflingskniv 
Falsben och kantpolerare 
Lädersporre 
Syl 
Sadelmakarnålar, 2 st 
Vaxad lintråd 
Lim
Ringset till lampskärmar 
Sladd med lamphållare E14 

 

Gör så här:

Skär en rem av tunt läder, tex getskinn, ca 4 cm bred och så lång du behöver för att klä in hela lampsladden från tak till lampa. Tunna ut lädret med en skärflingskniv längs mitten av remmen, så att det är enklare att vika läderremmen runt elsladden.

Markera med ett falsben med kantpolrerare längs ena sidan var sömmen ska gå längs kanten. Dra en lädersporre längs markeringen för att markera varje hål. Vik remmen dubbel och gör hål rakt igenom båda lagren med en syl. 

Vik remmen runt elsladden och sy ihop med så kallad sadelmakarsöm. Då fäster man en nål i varje ända av tråden och syr genom varje hål från båda håll så att tråden löper som en 8:a. Mer detaljerad beskrivning av sömnadstekniken finns i tidigare inlägg i kategorin läder.   

Skär ut en bit lite tjockare läder till skärmen med måtten 15 x 34 centimeter. Markera kanten med falsben med kantpolerare på samma sätt som på remmen. Dra en sporre längs tre sidor. Där lädret överlappar behövs inga markeringar på det undre lagret. Gör hål med en syl. Fukta lädret med en svamp från insidan om det behöver formas till en rulle. Låt torka i rätt form. 

Limma ihop till en cylinderform. Kontrollera storleken med ringstommen.

Låt limmet torka innan du gör hål genom båda lagren med en syl i överlappningen. Sy ihop skärmen med sadelmakarsöm. Sy sedan fast ringstommens ringar upptill och nedtill med en söm som löper in genom hålet, runt ringstommen och sedan ut igen genom samma hål. Sy fast ringarna både upptill och nedtill och tänk på att vända ringen med lamphållaren rätt, så att stommen inte syns så mycket. 

Använd en lampa av LED typ med litet klot.Trustpilot