Påskliljor av äggkartong - perfekt påskpyssel för barnen

10 mars, 2021

En bukett påskliljor, tack! Det perfekta påskpysslet för både stora och små är att skapa blommor ur tomma äggkartonger.

Äggkartongsblommor har varit en trend i några år nu. Kartongerna som finns i vartenda hem och är redan formpressade som blommor. Med lite fantasi, sax och färg förvandlar man äggkartongerna till alla möjliga olika sorters blommor, det är bara fantasin som sätter gränserna. Till påsk känns ju påskliljorna givna, men också vårens allra första - snödropparna - passar fint i väntan på våren.

Det kan vara en bra idè att titta på hur de riktiga blommorna ser ut i verkligheten innan man börjar klippa. Påskliljor har en lite taggig kant på den inre ”struten”, så vi börjar med att klippa strutar av de uppstickande strutarna i mitten av kartongen och klipper dem sedan med en taggig kant. Samma uppstickande mittenbitar blir fina som snödroppar, men då klipper man dem istället som fyra blad genom att följa de markeringar som redan finns i kartongens prägling.

De yttre bladen till påskliljorna klipper vi av ett gult scrapbookark. Två bitar med tre blad vardera blir perfekt som yttre blad. Vill man pyssla med barn kan man göra en mall för barnen att rita av på pappret.

En orange temperafärg som blir helt matt när den torkar blir perfekt till påskliljorna. Måla både utsidan och insidan och ställ dem sedan att torka. För att få en stadig stjälk använder man en tunn rundstav på 4-6 mm och målar dem i en grön färg. 

Gör ett hål i mitten av de gula bladen och fäst dem mot mittenstruten med en grön piprensare. Vira sedan piprensaren runt rundstaven. 

Till snödropparna, som man vill ge lite vekare stjälkar med nickande blommor, använder man istället tre eller fyra piprensare som man tvinnar ihop. 

Klipp gröna blad ur dubbelvikt grön hobbykartong likt lökväxternas karaktäristiska bladverk.

Snödropparnas blommor målar man vita med små gröna blad närmast stjälken. 

Sätt blommorna i vas tillsammans med flera blad till en liten påskbukett.Trustpilot