Coraline - docka med knappögon

19 februari, 2020

Trasdockan sydd av överblivna tyger och mjuk stoppning har fått ett uppsving i moderna tider. Den här trasdockan med knappögon har sin förlaga i en fängslande historia om en 11-årig flicka som upptäcker en bättre värld bakom en hemlig dörr.

Den oscarsnominerade animerade filmen ”Coraline och spegelns hemlighet” som kom 2009 är aktuell igen i en familjeuppsättning på Folkoperan i Stockholm nu i vår. Historien om den 11-åriga flickan Coraline som upptäcker en ny värld bakom en lucka i väggen i familjens nya hus är lika fängslande som fachinerande för barn i rätt ålder, och har ett tänkvärt budskap även för barnens föräldrar. Coralines mycket karaktäristiska utseende med sitt kantiga ansikte, blå hår och gula kappa är inspirationen till den här dockan som också stod högt på önskelistan hos ett av filmens stora fans. 

 

Klipp ut mönsterdelarna i papper och lägg ut på tyget. Om du använder mönstret här så är sömnsmån om en pressarfotsbredd inkluderad. 

Rita av mönstret på tyget och klipp ut delarna. Sy ihop huvud, armar och ben och vänd rätt. Det är lite pilligt och man kan behöva ta hjälp till exempel en sticka när man vänder delarna. Sy även ihop kroppen, men lämna en öppning för huvudet upptill. Stoppa ben, armar och huvud med polyestervadd. Även nu är man hjälpt av en sticka för att få in vadden och packa den hårt i ben och armar. När huvudet är fyllt stoppar man ned det i halsöppningen och syr fast det för hand i halsen. Stoppa sedan även kroppen med vadd. Stoppa in benen nedtill och sy fast med en raksöm på maskin. Armarna syr man fast för hand i axelhöjd.

Coralines mun broderar man med rött moulinegarn som lodräta stygn. Ögonen får bli de karaktäristiska knapparna, trots att hon i filmen ju slapp knappögonen. Sy fast knapparna med extra stark sytråd eller broderigarn. 

Blått bomullsgarn bli bra som blått hår. Börja med att fästa hår längs hela ovansidan av huvudet. Om man syr enkla stygn och håller en hand emellan kan man få lika långa bitar när man sedan klipper upp öglorna. Knyt fast varje tråd med två vanliga knutar. 

Sy sedan fast en rad garnbitar tvärs över den befintliga garnraden, som en snedbena. Knyt fast trådarna och dela upp dem i en bena. Knyt fast med en liten garnbit vid varje ”öra” så att frisyren hålls på plats. Klipp garnet om det är ojämnt, så att frisyren blir en rak pagefrisyr. 

 

En gul kappa känns som det självklara klädvalet till Coraline, även om hon har fler outfits i filmen. Det är pilligt att sy dockkläder, men det går också att förenkla mönsterkontruktionen rejält. Den här kappan syr man av två framstycken och ett bakstycke, klippt efter samma mönster förutom halsringningen som är lite högre på bakstycket. Även i det här mönstret är en knappcentimeters sömnsmån inräknad, förutom längs framstyckenas framkant. 

Skriv ut och klipp ut mönstret, rita av det på tyget och klipp ut delarna. Klipp sedan ut en infordring på cirka fem centimeters bredd längs framkanten och halsringningen. Den ritar du efter samma mönster. Sy ihop framstyckena mot bakstycket. Sy sedan fast infodingarna och vänd allt rätt. I svängarna under armarna och i halsringningen kan man behöva klippa små jack i sömsmånen för att få en fin form som inte drar sig.

 

En enkel väska av ett matchande mönstret gult tyg syr man ihop som bara en påse med en axelrem. Pressa kappan och väskan om det behövs och klä på dockan. Nu är det bara drömvälden som återstår!

 Trustpilot