Lampfot av flaska

05 februari, 2020

Ibland känns det synd att slänga dem i återvinningen. Vackra glasflaskor som är urdruckna och tomma, men vackra. Och perfekta att göra om till lampfötter!

Glasflaskor kan ju se ut på väldigt många olika sätt. Gamla flaskor av munblåst glas har blivit samlarobjekt för många. Men även helt nya flaskor kan ibland kännas fel att slänga i glasåtervinningen. En tom vodkaflaska i form av en döskalle är nästan som en skulptur i sig och kan få nytt liv som lampfot.

 

Börja med att diska ut flaskan ordentligt och låt den torka. För att lampan ska stå stadigt och få lite tyngd, men också för att flaskans form ska framträda tydligare fyller man den med vit sand. Har man ingen sparad från någon sommarstrand kan man köpa i en djuraffär. Så kallad chinchillasand är riktigt fin och vit. Använd en tratt för att fylla upp hela flaskan.

Just den här flaskan har en något vidare hals än standardmåttet, så därför behövs en liten bit kork för att få monteringen av lamphållaren att sitta ordentligt. Annars är det bara att trycka ned hållaren i flaskhalsen.

Vanliga vita sladdar kan ju kännas lite anonyma och tråkiga. Då kan man sticka långa tuber till sladdarna med en knitting mill, så som jag visade i et tidigare inlägg här.

Klipp bord strömbrytaren från sladden, dra på lagom långa bitar av den stickade tuben på båda sladdarna och montera dit en ny brytare.

Fäst ändarna på garnet så att det inte repar upp sig. Nu är det bara att skruva i en glödlampa och sätta på en lagom stor lampskärm på glödlampan.

 Trustpilot