Vas i läderkläder

05 april, 2023

Ibland räcker det gott och väl med lite nya kläder. En anonym vas får massor av karaktär med en ny läderklädsel med snörning framtill.

Ibland vill man förnya sig en aning i hemmet. Ofta räcker det med att piffa till det man redan har. Vanliga glasvaser av cylinderform kan få ett helt nytt uttryck med lite läderkläder.

Enklast är att klä in vaser eller burkar som har en helt cylindrisk form. Då är det egentligen bara att skära till ett rätvinkligt stycke läder, göra hål för en korsett och snöra ihop.  

Mät omkrets och höjd på dina vaser och dra av några centimeter för att lämna ett sprund till snörningen. 

Vi har använt ett ganska tjockt läder här, men det fungerar även att ta ett tunnare om man hellre vill det. 

Använd en stålvinkel för att få räta vinklar och en lång stållinjal för att få raka snitt när du skär lädret. En skärmatta av större modell är också bra att ha, men man kan ändå bli tvungen att flytta mattan under sitt projekt medan man skär, om vasen är av större modell.

Mät sedan höjden på stycket och, räkna ut hur du delar in det i ojämnt antal hål för att kunna avsluta snörningen med en rosett överst. 

Markera var hålen ska göras med en fettpenna.

Sen är det dags att göra hål vid markeringarna. I ett så här tjockt läder är det tungt att använda en håltång och handkraft, då är det enklare att göra hål med en huggpipa och en hammare. Tänk bara på att skydda din hörsel när du slår hålen! En gammal skärbräda fungerar bra som underlag.

När du skurit ut lädret och gjort hål för snörningen är det egentligen bara att snöra ihop, men om lädret varit rullat på andra ledden eller med avigsidan utåt kan det vara svårt att få det snyggt mot vasen. Ta då en svamp med vatten och fukta lädret från baksidan. Rulla sedan in vasen i det fuktiga lädret och linda en handduk runt. Du kan tejpa ihop utanpå handduken med maskeringstejp så att lädret ligger tajt lindat mot vasen medan lädret torkar. Nu kommer lädret vara fint format efter vasens rundning när det är torrt igen.

När du ska snöra ihop vasen kan det vara bra att göra en snabb beräkning av hur lång läderrem du behöver. Om du tycker att det är svårt att uppskatta hur mycket som går åt till en snörning och rosett kan du ta ett vanligt snöre eller ett garn och snöra ihop, klippa av och mäta efter. 

Trä snörningen så att läderremmarna korsas i kryss, som på bilden. Avsluta med en rosett.

Tänk på att vattenstänk kan ge fläckar på obehandlat läder, så linda in vasen i en handduk när du tömmer den, och ta av fodralet när du ska diska vasen.

Fyll med blommor och njut!

Eller använd som ett snyggare penselställ på skrivbordet.Trustpilot