Glashållare i läder

08 januari, 2020

Heta glas och koppar utan öron kan vara svåra att hålla i medan drycken är varm. Med en kopphållare i läder får man bättre grepp, samtidigt som glasen får lite mer karaktär. Snyggt och praktiskt!

Börja med att rita upp ett mönster på ett vanligt vitt papper. Tejpa fast ett papper runt glaset och markera med en penna var skarven går. Rita runt glaset på pappret i höjd med över och underkant. Enklast gör man det genom att lägga en penna på tex en eller flera böcker i rätt höjd, och snurrar runt glaset medan du ritar. Rita sedan till en del för handtaget där hål för fingrar ska få plats.

Klipp ut mönstret och rita av det på lädret du ska använda. En fettpenna är bra att använda för att markera på lädret. Markera också med fettpennan på insidan av lädret var skarven går, så att du vet precis var du ska limma, och inte råkar limma ihop styckena för mycket.

Klipp ut läderhållaren och lägg den dubbel. Limma ihop handtagsdelarna , och var noga med att inte limma ihop utanför skarven, så att det blir svårt att få i glaset. Torka också bort limrester som tränger ut mellan lagren.

Gör hål för två fingrar i handtaget med hjälp av en cirkelskärare. Knappt två centimeter i diameter bör hålen vara. Prova så att det känns lagom i en spillbit läder innan du skär ut hålen. Skär från båda sidor. När du skurit från ena sidan trycker du in mittennålen så att de går rakt igenom lädret. På så vis är det lätt att skära på exakt samma ställa från andra sidan.

När limmet torkat trär du på hållaren och markerar skarven med ett falsben. 

Markera även en linje längs kanterna där sömmen ska gå med hjälp av falsbenet.

Gör hål för en kantsöm längs den markerade linjen med en gaffelmejsel, då är det enkelt att få hålen med exakt lika långa mellanrum. Lägg en skärbräda eller annat underlag under och slå med en vanlig hammare på gaffelmejseln. Tänk på att skydda din hörsel med hörselskydd! 

 

Gör hål genom båda lagren samtidigt, bara precis vid lädrets dubbelvikning får man i efterhand göra ett eller ett par extra hål genom ett enkelt lager precis vid vikningen.

Sy med sadelmakarsöm. Då fäster man en nål i vardera ändan av en vaxad lintråd och syr igenom varje hål både från avig- och rätsidan. Tråden kommer alltså att löpa som i åttor genom lädret, vilket ger en mycket stark söm. 

 

Fäst tråden med en knut på insidan, samt genom att sy ändarna genom några av stygnen på avigsidan. På så vis syns inga skarvar på rätsidan.

Trä i glaset och njut av en riktigt varm kopp kaffe - utan några brända fingrar!

 Trustpilot