Ett par balletskor – av ståltråd

20 maj, 2015

Ståltråd är ett underskattat material. Med en mjukglödgad ståltråd kan man skapa nästan vad som helst. Allt man behöver är en rulle tråd, ett par tänger, två händer och den egna fantasin! När den industriella revolutionen gjorde ståltråden till ett billigt material upptäckte man snabbt att tråden är perfekt att tillverka diverse bruksföremål av. Allt från karottunderlägg till brödkorgar, vispar, brödnaggar, fågelburar och leksaker tillverkades i ståltråd för hand. Kringresande så kallade luffare blev inte sällan duktiga på konsten och hantverket blev ett sätt att kunna få in pengar till brödfödan. Därför kallas trådslöjd ofta luffarslöjd idag. Numera blir det allt vanligare att tråden används för att tillverka konstföremål och dekorationer. Mjukglödgad ståltråd är perfekt att skulptera i. Men om man tycker det låter lite för avancerat kan man istället göra tvådimensionella dekorationer. Det är precis som att rita – fast med ståltråd. Det kan bli riktigt dekorativt, även med de allra enklaste trådarbeten.

Det kan vara en god idé att börja skissa upp det man vill göra på ett papper. Då kan man enkelt forma tråden efter skissen.

Det kan vara en god idé att börja skissa upp det man vill göra på ett papper. Då kan man enkelt forma tråden efter skissen.

Du behöver:

Papper

Penna

Mjukglödgad järntråd 1,5 mm

Mjukglödgad järntråd 0,7 mm

Kombinationstång

Rosa band

Lim

Sax

Gammal tavelram

Gör så här:

Skissa upp ett par balletskor (eller vad du vill göra) på ett papper. Böj den tjockare tråden efter skissen. Där du behöver fästa ihop trådarna använder du den tunnare tråden och virar några varv tätt.

Till balletskorna har vi även använt ett rosa organzaband. Börja med att limma fast bandet och ”Snöra” sedan skorna i sicksack som här nedan. Vi använde ett dubbelt band eftersom orgazabandet är så tunt.

En gammal tavelram inköpt för ett par tior på loppis fick rama in skorna.

Förutom nedanstående produkter behöver du också en gammal loppisfyndad tavelram.Trustpilot